Gdje su danas 'Mama' i 'Tajo'?
0

Silajdžić se posvetio sinu, Borovac savjetnica Mujezinoviću

Piše: Nedžad Jamaković
Semiha Borovac i Samir Silajdžić
Semiha Borovac i Samir Silajdžić
Prošlo je više od godinu otkako su sa pozicija odstupili bivši premijer Kantona Sarajevo i gradonačelnica Sarajeva, Samir Silajdžić i Semiha Borovac. Javnost je mjesecima tražila njihovu smjenu nakon ubistva Denisa Mrnjavca u tramvaju, te zbog pogoršane sigurnosne situacije u Sarajevu.

Silajdžić je otišao nakon lošeg izbornog rezultata njegove Stranke za BiH, dok je gradonačelnici istekao mandat.

Pitali smo ih čime se sada bave, kako provode slobodno vrijeme, te imaju li ambicija ponovo obnašati neku političku funkciju.

Samir Silajdžić nam je rekao kako sada obavlja posao pravnika u BH Telecomu, što mu je i struka.

"Puno sam mirniji nego u vrijeme dok sam bio premijer. Puno je manje stresa, a imam daleko više vremena za porodicu", ističe Silajdžić za Sarajevo-x.com

Kaže da se nakon odlaska s premijerske funkcije puno više posvetio sinu, s kojim odlazi na košarkaške treninge četiri puta sedmično, dok i sam rekreativno igra košarku i tenis.

"Izađem u grad, prošetam, uživam u krugu porodice i presretan sam", kaže Silajdžić.

Nije želio komentirati bilo šta u vezi s krizom kantonalnog budžeta i problemima s kojima se susreće njegov nasljednik, Besim Mehmedić.

"Nemam više nikakvih političkih ambicija. U našoj politici nema nikakvog morala i ide se na uništavanje ljudi", kategoričan je naš sagovornik.

Semiha Borovac, kako nam je potvrdila, odnedavno je savjetnica za pravna pitanja federalnog premijera Mustafe Mujezinovića.

"Zadovoljna sam što na ovaj način mogu dati svoj doprinos. To je i moja struka, budući da sam diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom", počinje Borovac razgovor za Sarajevo-x.com.

Navodi kako ovih dana Vlada treba preduzeti dosta mjera koje treba uskladiti sa zakonom, ali i interesima građana te određenih populacija.

"Kada uđete u posao, ne ostaje vam baš previše slobodnog vremena. Ipak, ono što imam provodim s unucima, djecom i suprugom. Iako rijetko posjetim naše planine, nedavno sam se baš lijepo družila na Igmanu i Bjelašnici. Smatram da čovjek treba češće koristiti te naše prirodne ljepote i pokušati provesti što više vremena na čistom zraku i u prirodi", kazala nam je Borovac.

Kad je riječ o političkim ambicijama, Borovac nam je rekla da je i dalje član Stranke demokratske akcije, te kako se nada da će u Stranci imati u vidu njeno dosadašnje iskustvo, ukoliko se ukaže potreba za njenim angažanom.