BiH
0

Silajdžić-Salzer: Jedino ispravno i humano rješenje je uspostavljanje državnog Ministarstva zdravlja

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je prof. dr. Martina Salzera, predsjednika Austrijskog Udruženja za razvoj medicinske društvene saradanje i prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, specijalistu ortopedske hirurgije i šefa Klinike za oropediju i traumatologiju Kliničkog centra u Sarajevu.

Tokom susreta dr. Salzer, koji je u proteklom periodu dao veliki doprinos u liječenju najtežih oblika invalidnosti posebno paraplegičara u Bosni i Hercegovini, iskazao je nezadovoljstvo posebno materijalnim položajem ove kategorije invalida.

"Ovo posebno iz razloga što su zakonska rješenja o primanjima paraplegičara različita u oba entiteta tako da neki od njih primaju samo 40 KM mjesečno što s obzirom na njihove potrebe ni u kojem slučaju ne može biti dovoljno. Doktor Salzer je istakao da bi jedino ispravno i humano rješenje bilo da Bosna i Hercegovina uspostavi ministarstvo zdravlja na držanom nivou, kao i da usvoji zakon koji bi poboljšao i ujednačio prava ovih osoba u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Silajdžić je podržao ovakav stav dr. Salzera te mu zahvalio za njegov doprinos koji je dao u toj oblasti u proteklom periodu.