{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić sa arapskim liderima razgovarao o Ganićevom hapšenju

S
15.3.2010. u 10:12
0
105
Silajdžić sa arapskim liderima razgovarao o Ganićevom hapšenju
0
Silajdžić sa arapskim liderima razgovarao o Ganićevom hapšenju
Foto: SPA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obavijestio je lidere Saudijske Arabije tokom svoje posjete Rijadu o rastućim političkim tenzijama u BiH, uključujući hapšenje člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića 1. marta u Londonu.
Tokom jednodnevne posjete Saudijskoj Arabiji Silajdžić je sa domaćinima razgovarao o mnogim međunarodnim pitanjima sa naglaskom na stabilnosti u BiH, bilateralnim odnosima i potrebom da se pojačaju investicije Saudijske Arabije u BiH.

Silajdžića su primili saudijski kralj Abdulah i krunski princ Sultan, zamjenik premijera i ministar odbrane i avijacije - piše saudijski dnevnik "Arab News".

"Ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal odvojeno je razgovarao sa Silajdžićem o velikom broju bilateralnih pitanja, uključujući hapšenje Ganića zbog navodnih ratnih zločina", rekao je ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić.

Čolić je dodao da su Silajdžić i saudijski zvaničnici izrazili interes za promovisanje ekonomskih odnosa.

On je rekao da se Silajdžić sastao i sa direktorom Saudijskog fonda za razvoj Jusefom al-Basamom.

SFD, glavna saudijska agencija za pomoć, finansirala je nekoliko projekata u BiH, najvjerovatnije će povećati pomoć ili zajmove za nove projekte u različitim dijelovima zemlje, rekao je saudijski izvor.

Silajdžić je pozvao saudijske investitore da ulažu u BiH. On je pozvao saudijske biznismene, velike kompanije i sve zainteresovane strane da učestvuju u prvom "Sarajevo Business Forumu 2010" koji će biti održan 5. i 6. aprila ove godine.

Forum će biti održan pod pokroviteljtsvom Silajdžića, a prisustvovaće veliki broj šefova država i biznismena među kojima turski premijer Recep Tayyip Erdogan, bivši malezijski premijer Mahatir Mohamed i predsjednik Islamske banke za razvoj sa sjedištem u Džedi Ahmad Mohamed Ali.

Saudijska Arabija je među najvećim donatorima u BiH. Rijad je obezbjedio finansijsku podršku za gradnju i obnovu velikog broja džamija, škola i bolnica u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: