BiH
0

Silajdžić: Riješenje za Balkan je u Evropskoj uniji

FENA
Rješenje za Balkan je u Evropskoj uniji i tome nema alternative. Zato je u najjačem interesu BiH da i njeni susjedi napreduju u integracijama, istakao je u subotu u Ohridu predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u obraćanju predsjednicima zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Silajdžić je dodao da je BiH simbol dijaloga i da kao takva može poslužiti kao uzor svijetu te da mu je "žao da u regionu ima snaga koje misle da su zidovi podjele rješenje".

"Trebamo više EU-a, više NATO-a koji će omogućiti veću stabilnost i sigurnost za region i za BiH", objasnio je Silajdžić.

Ponovio je da većina građana BiH činjenicu da je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prije BiH smatra nepravednim.

"Potpisivanje Sporazuma s BiH bilo je zakazano za 28. april, pa za 26. maj a sada čujem da će biti 6. juna" kazao je.

Apostrofirao je važnost poštivanja ljudskih prava u BiH te dodao da je procenat povratka izbjeglih i raseljenih osoba mali. Podsjetio je na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu koju Srbija "ne provodi a EU ignoriše" te upozorio na devalvaciju vrijednosti na kojima počiva ideja Evropske unije.

Ipak, kako je rekao, optimističan je da će ovo važno pitanje biti riješeno.

"Nadam se da će Srbija ispoštovati svoje obaveze i izručiti optužene za zločine . Znam da nije lako, ovo je rezultat krvave avanture Slobodana Miloševića. Šta biste uradili da se to desilo vašoj zemlji?, upitao je prisutne Silajdžić.

Istakao je da je BiH stoljećima multikulturalna zemlja.

"Vjerujem u multikulturizam i EU. BiH nudi svijetu svoja iskustva kada je multikulturalnost u pitanju", zaključio je u subotu Silajdžić u obraćanju predsjednicima zemalja centralne i jugoistočne Evrope na samitu u Ohridu.