BiH
0

Silajdžić primio delegaciju monitoring tima sekretarijata Vijeća Evrope

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je delegaciju monitoring tima Sekretarijata Vijeća Evrope predvođenu direktoricom za političko savjetovanje i saradnju Generalne direkcije za demokratiju i politička pitanja Claudiom Luciani.

Tokom susreta razgovarano je o ispunjenju obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela stupanjem u članstvo Vijeća Evrope, kao i o ispunjavanju preporuka Odbora ministara Vijeća Evrope nakon posljednje posjete monitoring tima BiH prošle godine.

Na sastanku je bilo riječi o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" u kontekstu reforme Ustava BiH, popisu stanovništva, reformi javnog radio-televizijskog sistema u Bosni i Hercegovini, te izboru predstavnika BiH u tijelima Vijeća Evrope.

Silajdžić je istakao da su već poduzete određene aktivnosti vezano za implementaciju presude Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine", te da je važno da njena implementacija ne rezultira samo u kozmetičkim promjenama Ustava BiH.

Silajdžić je također naglasio da popis stanovništva u Bosni i Hercegovini treba obaviti bez naznaka etničke, jezičke ili vjerske pripadnosti, te istakao da pravila EUROSTAT-a ne predviđaju ove odrednice kao obavezujuće.

Sastanku su prisustvovali i Nina Sajić, savjetnica člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, i Davor Vuletić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.