Ocjena Monitoring tima VE
0

"BiH je malo učinila na ispunjavanju obaveza"

SRNA
Delegacija Monitoring tima Komiteta ministara Vijeća Evrope poručila je danas tokom susreta sa članovima Parlamentarne skupštine BiH da je u posljednju godinu dana u BiH malo učinjeno na ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela kao članica Vijeća Evrope.

Oni su izrazili zadovoljstvo što je završena tranzicija Kancelarije ombudsmena i prenos nadležnosti entitetskih kancelarija na Kancelariju državnog ombudsmena, ali i poručili da je prvenstvena zadaća vlasti u BiH izmjena Ustava BiH što bi dovelo do izmjena Izbornog zakona kako ne bi bila dovedena u pitanje legitimnost izbora.

   Članovi delegacije Monitoring tima u razgovoru sa Azrom Hadžiahmetović, Nikom Lozančićem i Dragom Kalabićem istakli su da su svi politički predstavnici sa kojima su do sada razgovarali svjesni potrebe provođenja reformi, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

   Predstavnici Vijeća Evrope poručili su da su neophodno preduzeti aktivnosti radi provođenja Revidirane strategije za povratak, imenovanja članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za komunikacije, te ratifikovanja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

   Tokom susreta je poseban naglasak bio na izmjenama Ustava BiH u skladu sa presudom Suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju "Sejdić - Finci protiv BiH", a bilo je riječi i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza i reformskih procesa u BiH na putu ka EU.

   Delegacija  Monitoring tima je upoznata i sa aktivnostima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, aktivnostima Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, kao i aktivnostima koje se preduzimaju s ciljem raspodjele državne imovine.

   Članovi Parlamentarne skupštine BiH predstavili su trenutne aktivnosti koje se provode s ciljem izmjena Ustava, naglasivši da je Vijeće ministara BiH utvrdio Akcioni plan i da je oformljena Interresorna radna grupa čiji je zadatak u što skorije vrijeme uraditi izmjene Ustava BiH.
   Oni su poručili da je moguće provesti potrebne reforme Ustava BiH, kao i rješavanje ostalih političkih pitanja, ali da u BiH postoje različiti modaliteti rješenja te da je sa tog aspekta potrebno što prije postići konsenzus.

   Parlamentarci su poručili da se veći broj preporuka o kojima je danas bilo riječi nalaze u parlamentarnoj proceduri, te da se očekuje njihovo što skorije provođenje. Oni su predstavili i proces ispunjavanja svih obaveza koje se odnose na liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

   Delegaciju Monitoring tima Komiteta ministara Vijeća Evrope čine direktorka za političko savjetovanje i saradnju u Savjetu Evrope Claudija Luciani, koordinatorka za monitoring Besau Dume, specijalna predstavnica generalnog sekratara Vijeća Evrope Caroline Ravoud i politički savjetnik Adrian Evtuhovici.