BiH
0

Silajdžić pozdravlja rezoluciju o situaciji u BiH usvojenu od OIC-a

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozdravlja Rezoluciju o situaciji u Bosni i Hercegovini koja je usvojena na 34. sastanku ministara vanjskih poslova Organizacije islamskih zemalja (OIC), održanom u Islamabadu od 15. do 17. maja, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Rezoluciju je usvojilo svih 57 zemalja OIC-a. Ona ističe njihovu duboku zabrinutost zbog “neadekvatne implementacije ključnih elemenata Daytonskog sporazuma” i zaključuje da mnogi dijelovi tog sporazuma “dokazano opstruiraju proces razvoja, demokratizacije i reintegracije BiH.”

Rezolucija zahtijeva da se presuda za genocid koju je izrekao Međunarodni sud pravde “u potpunosti implementira", a ujedno obavezuje sve zemlje članice OIC-a da “aktivno zagovaraju takvo rješenje u svim bilateralnim i multilateralnim sastancima i konsultacijama, uključujući u Ujedinjenim nacijama.”

Specifično, Rezolucija traži od cjelokupne međunarodne zajednice da “preuzme efektivne mjere kako bi bile zadovoljene međunarodno-pravne obaveze prema Bosni i Hercegovini, kodifikovane u odredbama Međunarodne pravne komisije o odgovornosti država za djela međunarodnih zločina.”

Ove odredbe, koje su 2001. godine također usvojene od UN-a, nalažu svim državama da “surađuju s ciljem zaustavljanja međunarodnih zločina,” poput genocida, te da nijedna država “ne smije priznati kao zakonitu situaciju nastalu kroz takve zločine ili pružiti pomoć ili podršku u održavanju takve situacije.”

OIC će, saopćeno je, formirati kontakt grupu za BiH, koja će u svim međunarodnim tijelima i kroz bilateralne susrete aktivno raditi na implementaciji ove rezolucije, u što se sve demokratske snage u Bosni i Hercegovini moraju aktivno uključiti.