Dan zatvaranja logora Omarska
0

Silajdžić: "Ovdje je počinjen genocid"

Sarajevo-x.com
Nekoliko stotina bivših logoraša iz Prijedora i članovi njihovih porodica okupili su se u Omarskoj i tako obilježili 6. august - dan kad je prije 18 godina počelo raspuštanje tog logora. Predstavnici udruženja žrtava i porodice ubijenih još jednom su podsjetili na inicijativu za izgradnju memorijalnog centra u Omarskoj, javila je Federalna televizija.

Prema presudama Haškog tribunala, krajem maja 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru osnovale su logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Logor Omarska nalazio se na mjestu bivšeg rudnika željezne rude u blizini istoimenog sela. Za vrijeme funkcioniranja kroz njega je prošlo više od 3.000 zatvorenika, a trećina njih je tu i ubijena. Svi logori su zatvoreni krajem augusta 1992. pod pritiskom međunarodne zajednice, a raspuštanje Omarske počelo je 6. augusta.

Predsjednica Udruženja Prijedorčanki - Izvor Fatima Fazlić kazala je na obilježavanju 18. godišnjice stradanja u Prijedoru da će tražiti da cijeli kompleks, koji danas pripada Mittal Steelu, odnosno sve četiri zgrade u kojima su Bošnjaci i Hrvati bili zatočeni, bude pretvoren u memorijalni centar. Inicijativu je podržao i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je obećao da će pomoći u formiranju tog memorijala.

Silajdžić je istakao da se Omarska i čitavo područje Prijedora izdvajaju po "divljaštvima koja su činjena", te je ove zločine nazvao genocidom.

"Omarska je spomenik divljaštvu, ali u isto vrijeme i otporu. Po meni je ovo ovdje genocid, jer je postojala namjera da se istrijebi nesrpsko stanovništvo. Borit ćemo se svim silama da se nepravda ispravi, ali taj proces ide jako sporo, kazao je Silajdžić.

Dodao je kako se nada da će procesi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kad ga uhvate, otkriti pravu istinu o onome što se dešavalo na ovom području.

Silajdžić je danas odao počast i položio cvijeće i na Spomen-obilježju za 1.226 ubijenih civila i vojnika s područja Kozarca.