BIRN
0

Omarska: Spomenik divljaštvu i otporu

Sarajevo-x.com
Nekoliko stotina bivših logoraša iz Prijedora i njihovih porodica okupilo se u Omarskoj kako bi obilježili 6. august, dan kada je prije 18 godina počelo raspuštanje ovog logora. Predstavnici udruženja žrtava i porodice ubijenih, još jednom su podsjetili na inicijativu za izgradnju memorijalnog centra u Omarskoj.

Prema presudama Haškog tribunala, krajem maja 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru su osnovale logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Logor Omarska se nalazio na mjestu bivšeg rudnika željezne rude u blizini istoimenog sela. Za vrijeme funkcionisanja, kroz njega je prošlo više od 3.000 zatvorenika, a trećina njih je tu i ubijena.

Svi logori su zatvoreni krajem augusta 1992. godine pod pritiskom međunarodne zajednice, a raspuštanje Omarske počelo je 6. augusta.

Kompleks nekadašnjeg logora koji se sastojao od hangara, upravne zgrade, te takozvane crvene i bijele kuće, danas je u vlasništvu rudnika Mittal Steel. Prijedorčani su 2004. godine pokrenuli inicijativu za izgradnju memorijalnog centra u objektu "Bijela kuća".

Na obilježavanju 18. godišnjice stradanja u Prijedoru, Fatima Fazlić, predsjednica "Udruženja Prijedorčanki - Izvor", je kazala kako će tražiti da cijeli kompleks Mittal Steela, odnosno sve četiri zgrade u kojima su Bošnjaci i Hrvati bili zatočeni, bude pretvoren u Memorijalni centar.

Inicijativu je podržao i bošnjački član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, koji je obećao da će pomoći u formiranju ovog memorijala. Silajdžić je istakao da se Omarska i čitavo područje Prijedora izdvajaju po "divljaštvima koja su činjena", te je ove zločine nazvao genocidom.

"Omarska je spomenik divljaštvu, ali u isto vrijeme i otporu. Po meni je ovo ovdje genocid, jer je postojala namjera da se istrijebi nesrpsko stanovništvo. Borićemo se svim silama da se nepravda ispravi, ali taj proces ide jako sporo“, kazao je Silajdžić.

Među stotinama okupljenih žrtava i njihovih porodica bila je i Zejna Bešić, koja je na području Prijedora izgubila 38 članova porodice, dok joj je u Omarskoj ubijeno nekoliko rođaka.

"Dolazim svake godine da uveličam ovaj skup i da odam počast svojima koji su izginuli", kazala je ona za Justice Report.

U Omarskoj je uže članove svoje porodice izgubila i Mila Belić, koja je za Justice Report rekla da tu dolazi "zbog pravde i žrtava", te naglasila da će uvijek dolaziti.

Obraćajući se prisutnima Fatima Fazlić je još jednom ponovila da svi odgovorni trebaju biti kažnjeni za počinjene zločine, te je izrazila nezadovoljstvo zbog nedavnih ranijih puštanja na slobodu osoba koje su osuđene za zločine na području Prijedora.

Od ukupno 15 osoba koje su pred Tribunalom u Haagu i Sudom BiH osuđene za zločine na području Prijedora, njih devet je pušteno na slobodu, nakon što su odslužili čitavu, ili veći dio svoje kazne.

U julu ove godine, odlukom predsjednika Tribunala, prijevremeno je pušten Duško Sikirica, bivši komandant obezbjeđenja u logoru Keraterm, nakon što je odslužio dvije trećine svoje 15-godišnje kazne.

Mjesec dana ranije, pušten je i Dušan Fuštar, nekadašnji vođa straže u Keratermu, koji je pred Sudom BiH priznao krivicu, te je osuđen na devet godina zatvora.

Na slobodi su još i Predrag Banović, stražar u Keratermu koji je osuđen na osam, Damir Došen i Dragan Kolundžija, vođe smjene straže u ovom logoru, koji su osuđeni na pet i tri godine zatvora, kao i Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos i Duško Tadić, koji su osuđeni za zločine u logoru Omarska.

Za ubistva, zlostavljanja i progone Bošnjaka i Hrvata sa područja Prijedora tokom 1992. godine, još su pred Haškim tribunalom osuđeni i Mlađo Radić na 20, Zoran Žigić na 25, Milomir Stakić na 40 godina zatvora, a pred Sudom BiH Željko Mejakić na 21, Momčilo Gruban na sedam i Duško Knežević na 31 godinu zatvora.