BiH
0

Silajdžić osudio teroristički napad u Bugojnu

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Haris Silajdžić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić najoštrije osuđuje jutrošnji napad na policijsku stanicu u Bugojnu eksplozivnim sredstvima koji je prouzročio smrt jednog i ranjavanje drugog policijskog službenika, kao i ranjavanje još pet drugih osoba.

Predsjedavajući Silajdžić prije svega izražava iskreno saučešće porodici poginulog policajca Tarika Ljubuškića koji je ubijen pri obavljanju svog posla. Silajdžić također izražava nadu za brz oporavak policajke Edine Hindić i drugih osoba koje su ranjenje prilikom ovog mučkog i kukavičkog napada, navodi se u saopštenju kabineta Harisa Silajdžića.

Silajdžić je pozvao sve nadležne organe da provedu detaljnu istragu o ovom gnusnom zločinu i da što prije uhapse i procesuiraju sve njegove sudionike.

Ovakvi napadi predstavljaju ne samo prijetnju po sigurnost građana koji su im direktno izloženi, već su i direktan atak na sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj cijele Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, navodi se u saopštenju

S obzirom da postojanje individua i grupacija koje djeluju na ovakav način može ozbiljno ugroziti integraciju Bosne i Hercegovine u Euro-atlanske strukture, te da pothranjuje snage koje blokiraju te integracije, neophodno je da se djelovanje tih osoba i grupacija u potpunosti iskorijeni iz našeg društva.

S tim u vezi, predsjedavajući Silajdžić podržava snažniji anganžman sigurnosnih struktura Bosne i Hercegovine u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakve atake, kao i svih osoba koje su na bilo koji način povezani s takvim aktivnostima, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništa BiH.