BiH
0

Silajdžić održao predavanje u Washingtonu

FENA
Tokom drugog dana boravka u Washingtonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić održao je predavanje u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) o temu "Evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine: Izgledi i izazovi,“ te se sastao s deset američkih kongresmena i senatora.

Obraćajući se grupi od više od stotinu diplomata, akademika i drugih zvanica na CSIS-u, Silajdžić se osvrnuo na napretke koje je BiH ostvarila na putu prema NATO-u i Evropskoj uniji, te istakao neophodnost daljnjih reformi, posebno o pitanju Ustava, da bi se osiguralo što skorije članstvo naše zemlje u tim organizacijama.

Tokom sastanka sa Silajdžićem, članica Komiteta za vanjsku politiku američkog Kongresa Sheila Jackson Lee izričito je naglasila važnost kontinuiranog anganžmana SAD-a u BiH te je istakla da je posebno važno osigurati jednakost svih građana BiH u ostvarivanju političkih i ljudskih prava.

Lee, koja je opkoljeno Sarajevo posjetila 1995. godine, izrazila je namjeru da u skoroj budućnosti posjeti našu zemlju zajedno s grupom svojih kolega iz Kongresa SAD-a.

Senator James DeMint, zamjenik predsjedavajućeg Potkomiteta za evropske poslove, naglasio je važnost punopravnog članstva naše zemlje u NATO-u te izrazio uvjerenje da će SAD i dalje davati punu podršku na putu ka evroatlantskim integracijama.

Kopredsjedavajući Helsinške komisije i član Komiteta za vanjsku politiku Senata SAD-a senator James Cardin potcrtao je važnost zaštite prava manjina u BiH te istakao da će se on kao senator zalagati za što skorije članstvo naše zemlje u NATO-u.

Na posebno organiziranom sastanku s kongresmenima Marilynom Musgraveom, Frankom Wolfom, Johnom Boozmanom, Bobom Inglisom, Davidom Weldonom, Joeom Pittsom i Christopherom Smithom također je razmatrana problematika prava žena u BiH, s posebnim osvrtom na porodični život i prava djeteta.

Tokom današnjih sastanaka svi kongresmeni i senatori su bezrezervno podržali članstvo BiH u NATO-u i EU.

Za srijedu su planirani sastanci s tri senatora i četiri kongresmena, dok će se u večernjim satima održati prijem u Ambasadi BiH u Washingtonu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.