BiH
0

Silajdžić: Članstvo u programu "Partnerstvo za mir" otvara novu perspektivu BiH

FENA
Prijem Bosne i Hercegovine u NATO-program "Partnerstvo za mir" otvara novu perspektivu Bosni i Hercegovini i signalizira nastavak njenog evroatlantskog puta kroz proces integracija, ocjenio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić u svojstvu uvodničara okruglog stola koji je upriličen u Sarajevu u organizaciji Alijanse za sigurnost BiH i uz potporu Ambasade Velike Britanije u BiH.

Govoreći na skupu pod nazivom " Sigurnost BiH jeste jednako BiH u članstvu NATO-a" Silajdžić je istaknuo opredjeljenost BiH za što skoriji ulazak u punopravno članstvo NATO-saveza, a s ciljem postizanja političke stabilnosti, neophodne za njen puni ekonomski i demokratski razvoj.

  • Bosna i Herecegovina je već pod okriljem NATO-a s obzirom na to da je jedna od 49 zemalja u okviru NATO-ovog evroatlantskog Vijeća, kazao je Sijadžić, podsjećajući na obaveze koje podrazumjeva puna implementacija reformskih koraka i oblasti odbrane.

Posebo je izdvojio zadatke na planu redukcije Oružanih snaga BiH za oko 2.200 pripadnika, te potrebu njihovog prekvalificiranja i pokretanja poslovnih aktivnosti uz pomoć sredstava osiguranih putem NATO-ovog Povjereničkog fonda (8 miliona eura u naredne tri godine).

U osvrtu na aktuelna zbivanja i njihove implikacije na regionalnom planu, Silajdžić je ukazao na još žive i otvorene aspiracije prema Bosni i Hercegovini iz susjedne Srbije čiji se najviši zvaničnici ne ustežu od komentiranja situacije u BiH, dovodeći to u kontekst rješavanja pitanja Kosova.

  • Pitanje Kosova je pitanje susjedne države i nema ništa s BiH i ne treba ga dovoditi u vezu s BiH ukoliko želimo dobrosusjedske odnose koji podrazumjevaju, prije svega, poštivanje principa nemješanja u unutarnje stvari zemalja, precizirao je Silajdžić, podsjećajući na bh. iskustvo iz nedavne prošlosti.

Uz uvjerenje da su takve izjave u funkciji predizborne retorike u Srbiji te da dolaze od onih koji nemaju ništa drugo ponuditi osim ekstremnog nacionalizma i projekta velike Srbije, Silajdžić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da sankcioniraju ponašanja koja podižu tenzije u regionu.

Stoga, prema Silajdžićevom mišljenju, članstvo BiH u evroatlantskim sigurnosnim strukturama ima posebno značenje i obrnuto, specifično bh. iskustvo kao - model multikulturne zajednice može imati pozitivne reperkusije na NATO i evropske integracijske tokove.

Silajdžić se zalaže za maksimalno reduciranje oružanih kapaciteta na regionalnom nivou, te ističe kako to ne bi trebalo biti na štetu Bosne i Hercegovine, pogotovo ako se ima u vidu njeno historijsko iskustvo i prisutne aspiracije njenih susjeda.

Obraćajući se sudionicima skupa, ambasador Velike Britanije u BiH Mathew Rycroft pozdravio je napore koje BiH čini na planu sticanja pretpostavki za punopravno članstvo u NATO-u, potcrtavši neophodnost nastavka pozitivnih reformskih trendova u sektoru odbrane te nužnost pune saradnje BiH s Haškim tribunalom (ICTY-om).

Ambasador Rycroft ponovio je zvaničan stav njegove zemlje o tome kako nema i neće biti nikakve veze (paralele) između BiH i Kosova.

Istovremeno, naglasio je važnost ustavne reforme za budućnost BiH, njenih građana i naroda.