BiH
35

Sigurnost je prioritet: Fiskulturna sala Prve osnovne škole na Ilidži vapi za obnovom

Piše: S. H.
U cilju sprječavanja neželjenih posljedica, a ponukani današnjim događajem u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u zeničkom naselju Tetovo, gdje se obrušio dio plafona u učionici, Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo od nadležnog Ministarstva traži hitnu reakciju i sanaciju u Prvoj osnovnoj školi na Ilidži.

Veliki broj škola u našoj državi funkcioniše u veoma teškim uslovima, sa istrošenim inventarom i nesigurnim prostorijama. Jutrošnji događaj iz škole u Zenici, kada se odvalio dio plafona i pao na školske klupe, u kojima zbog proljetnog raspusta nije bilo učenika, trebao bi biti opomena svima.

Sigurnost učenika mora biti na prvom mjestu. Toga su svjesni i iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, te su odmah uputili nadležnom kantonalnom ministarstvu zahtjev za hitnu sanaciju sale za Tjelesni i zdravstveni odgoj Prve osnovne škole na Ilidži.

"Prema informacijama sa kojima mi raspolažemo u Prvoj osnovnoj školi na Ilidži sala za Tjelesni odgoj je u izuzetno lošem stanju i prijeti sigurnosti učenika i radnika te škole", ističe Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS traže da se hitno izvrši sanacija, kako bi učenici i nastavni kadar bez opasnosti po vlastiti sigurnost mogli koristiti salu za tjelesni odgoj.

"Upućujemo vam zahtjev da samostalno ili u saradnji sa drugim nivoima vlasti odmah poduzmete mjere kako bi se sala sanirala i bila bezbjedna za dalji rad učenika i radnika te škole. Ukoliko to niste u stanju uraditi, tražimo da u skladu sa zakonom, zatražite od organa te škole zatvaranje sale dok se ne steknu uslovi za rad.

Život jednog učenika ili radnika je vrjedniji od svega te očekujemo da nam u svom odgovoru nećete pisati o nedostatku finansijskih sredstava, zloupotrebama vlastitih prihoda od te sale i nalaziti druge izgovore za nerješavanje problema. Ujedno upućujemo poziv svim učesnicima odgojno-obrazovnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a posebno direktorima škola, da se slični ili identični problemi javno delegiraju i riješe u što kraćem roku", istaknuto je u zahtjevu upućenom Ministarstvu.

Nedavno je i u Općinskom vijeću Općine Ilidža pokrenuta inicijativa za sanaciju sale za Tjelesni odgoj Prve osnovne škole, jer je prostor u kojem se odvija nastava devastiran.