BiH
0

Sigurnosni pojas koristi 31 posto vozača u Banjoj Luci

SRNA
Sigurnosni pojas na području grada Banje Luke koristi 31 posto vozača, suvozača i putnika, rezultati su akcije Auto-moto saveza Republike Srpske i Auto-moto društva u kojoj je kontrolisano ukupno 2.239 vozila.

Član gradskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja Jelica Lubura rekla je da je sigurnosni pojas koristilo 713 vozača, suvozača i putnika. Akcija je realizovana na četiri lokacije, tri u naselju i jednoj van naselja.

"Od 1.600 vozača, svega 555 je bilo vezano pojasom, i to je 34,68 posto", rekla je Lubura novinarima u Banjoj Luci, prije sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada o temi "Uticaj sigurnosnih pojaseva na bezbjednost saobraćaja i analiza upotrebe sigurnosnih pojaseva na području grada". 

Prema njenim riječima, od 509 kontrolisanih suvozača 145 je koristilo pojas, odnosno 28,48 odsto, dok je na zadnjem sjedištu uočeno ukupno 130 putnika od kojih je pojasom vezano samo 13, odnosno svih tih 13 putnika su djeca koja se prevoze u sjedalicama ili na posebnim podmetačima.

Lubura je naglasila da je cilj akcije, koja je realizovana na području cijele Republike Srpske, povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva kako kod vozača i suvozača, tako i kod putnika u vozilu. 

"Dokazano je da sigurnosni pojasevi, kada se koriste prilikom vožnje, čak i pri manjim brzinama sprečavaju smrtnost i teške tjelesne povrede. Apelujemo i da svi roditelji djecu prevoze pravilno na sigurnosnim sjedalicama, a djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjim sjedištima", istakla je Lubura. 

Predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banje Luke Zoran Sredić rekao je da je procenat korištenja sigurnosnih pojaseva u Republici Srpskoj veoma nizak. On je izrazio nadu da će nakon ove akcije biti veća upotreba sigurnosnih pojaseva.
Auto-moto savez Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja provodi aktivnost pod nazivom "Produžite liniju života - vežite pojas".