Pozitivni trendovi
9

Sigurnosna situacija u USK zadovoljavajuća: Pad svih oblika kriminaliteta

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stanje sigurnosti u Unsko-sanskom kantonu u godini na izmaku, istaknuto je iz MUP-a USK, bilo je zadovoljavajuće, a bilježi se trend pada svih pojavnih oblika sigurnosti od kriminaliteta, javnog reda i mira, stanja u saobraćaju te zakonitosti u postupanju.

Prema riječima Muje Koričića, komesara policije MUP-a USK, u posljednje četiri godine bilježe se pozitvni trendovi kada je u pitanju sigurnosna situacija u ovom kantonu.

"Kada je u pitanju kriminalitet, u 2017. godini bilježi se smanjenje broja krivičnih djela u odnosu na godinu ranije te povećanje broja otkrivenosti krivičnih djela za dva posto. Iz oblasti zloupotrebe položaja bilježi se povećanje broja krivičnih djela s obzirom na to da je Uprava policije u protekloj godini stavila akcenat upravo na krivična djela zloupotrebe položaja, primanje mita i korupcije općenito. U tom kontekstu, ove godine slobode je lišeno 36 osoba koje su osumnjičene za navedena krivična djela, a protiv 18 osoba je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Među tih 18 su i tri pripadnika našeg ministarstva", rekao je Koričić.

Muje Koričića (Foto: Klix.ba)
Muje Koričića (Foto: Klix.ba)

Iz oblasti narkotika, bilježi se povećanje broja krivičnih djela za 30.

"To je rezultat pojačanog rada policijskih službenika na otkrivanju krivičnih djela ove vrste, kao i procesuiranju izvršilaca. Tokom godine, imali smo nekoliko operativnih akcija, a jednu smo danas završili", istakao je Koričić.

Kada je u pitanju stanje sigurnosti u saobraćaja, MUP USK je jedino ministarstvo u FBiH koje je donijelo strategiju za smanjenje broja saobraćajnih nesreća za period 2016-2020., u kojoj su propisane sve obaveze svih faktora i institucija koji utječu na oblast sigurnosti u saobraćaju.

Rezultat toga je 169 saobraćajnih nesreća manje nego u 2016. godini. Smanjen je i broj poginulih za 53 posto, broj osoba sa teškim tjelesnim povredama za 26 posto, te broj osoba sa lakšim povredama za 2 posto.

Također, izvršeno je 306 pojačanih akcija kontrole saobraćaja, počev od pješaka, biciklista, motociklista, putničkih i teretnih vozila, kao i vozila koja vrše organizovan prijevoz putnika. Ukupno je kontrolisano 141.747 vozila. Pod utjecajem alkohola zatečeno je 2.166 osoba koje su isključene iz saobraćaja, a bez položenog vozačkog ispita zatečeno je 1.315 osoba koje su upravljale vozilima. Po pitanju tehničke ispravnosti vozila iz saobraćaja je isključeno 1.959 vozila, a zbog tehničke neispravnosti 596, neregistrovanih vozila 1.063 i zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole 323 vozila.

Kada je i pitanju oblast javnog reda i mira također se bilježi smanjenje broja krivičnih djela, osim u segmentu prosjačenja, a u oblasti zakonitosti u postupanju bilježi se smanjenje broja napada na službena lica za 50 posto.

"Teška krivična djela koja izazivanju uznemirenost građana nisu zabilježena, kao ni djela koja u sebi imaju obilježje terorizma, niti aktivnosti koje bi na bilo koji način upućivale na mogućnost izvršenja krivičnog djela terorizma. Od krivičnih djela ubistava, koja spadaju u najteža krivična djela, desila su se četiri u protekloj godini, što je smanjenje u odnosu na 2016. godinu kada se dogodilo šest ubistava. Sva četiri krivična djela ubistva su riješena. I ne samo to, od 2014. godine nijedno teško krivično djelo nije ostalo neotkriveno. Ubistva koja su desila ranije, a nisu razriješena, na njima se radi i provode se operativne aktivnosti na otkrivanju počinilaca", objasnio je Koričić.

Za kraj je istakao da je stanje sigurnosti u odnosu na sve objektivne okolnosti koje utječu na operativnost uprave policije – dobro.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić rekao je da je u ovoj godini izvršena rekonstrukcija policijske stanice Ključ, sanacija krova zgrade policijske stanice Bužim, a kupljeno je i zemljište za izgradnju nove stanice u Bužimu.

Alen Ramić (Foto: Klix.ba)
Alen Ramić (Foto: Klix.ba)

"Nabavljeni su i PDA uređaji, koji nam uvelike pomažu protiv prekršilaca u saobraćaju sa stranim registarskim oznakama. Naš fokus je bio na opremanju Uprave policije koja radi u teškim uslovima, no sve ovisi od budžetskih sredstava koja su često ograničena. U pripremi novi Zakon o unutrašnjim poslovima sa čijim bi usvajanjem Uprava policije postala u potpunosti neovisna o Ministarstvu, posebice sa aspekta finansiranja", kazao je Ramić.