Sifet Podžić u sjedištu NATO-a: Raduje me jačanje odnosa sa Alijansom

Sifet Podžić u sjedištu NATO-a: Raduje me jačanje odnosa sa Alijansom
854
I. Č.
14.2.2020. u 13:16
9
komentara
854

dijeljenja
Sifet Podžić u sjedištu NATO-a: Raduje me jačanje odnosa sa Alijansom Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je na ministarskom sastanku NATO-a u formatu misije "Odlučna podrška" održanom jučer u sjedištu NATO-a u Briselu.
Nakon otvaranja i uvodnog obraćanja generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, komandant misije "Odlučna podrška" general Austin Scott Miller i visoki civilni predstavnik NATO-a za Afganistan Nicholas Kay upoznali su ministre s trenutnom političkom i vojnom situacijom u Afganistanu, postignutom napretku u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga i o mirovnom procesu, nakon čega se diskutiralo o izazovima i budućem zajedničkom djelovanju u izvršenju ove misije.

U svome obraćanju, ministar Podžić je naglasio opredijeljenost, ali i posvećenost Bosne i Hercegovine zajedničkim naporima i saradnji sa operativnim partnerima na postizanju međunarodnog mira i sigurnosti, izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, te potvrdio da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti učešće u misiji "Odlučna podrška". Na kraju svog izlaganja, ministar Podžić je naglasio da je ova spremnost iskazana i u nedavno dostavljenom dokumentu "Program reformi BiH", te da ga raduje činjenica da će zajedno sa NATO-om raditi na implementaciji Programa reformi, kao i na jačanju odnosa sa Alijansom.

Po završetku sastanka, ministar Podžić je imao kratki razgovor sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a zrakoplovnim maršalom Stuartom Peachom (Air Chief Marshal) koji mu je tom prilikom zaželio dobrodošlicu i puno uspjeha u radu.

Tokom ove posjete NATO sjedištu u Briselu, delegacija Ministarstva odbrane BiH je, na poziv osoblja iz Stalnog predstavništva SAD-a pri NATO, održala sastanak sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Zapadni Balkan Laurom K. Cooper i njenim saradnicima. Na ovom sastanku se razgovaralo o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim vježbama i operacijama, značaju saradnje u okviru Američko-jadranske povelje (A5), podršci SAD-a u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH i reformi odbrane. U svom izlaganju, gđa. Cooper je posebno naglasila nabavku helikoptera kao pozitivan primjer saradnje, potvrdivši da će SAD nastaviti s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i implementaciji Programa reformi. Minsitar Podžić se zahvalio na podršci koju SAD pružaju BiH u reformi odbrane, izrazivši zadovoljstvo da je prvi bilateralni sastanak izvan BiH imao upravo u sjedištu NATO-a i s visokim zvaničnikom Ministarstva odbrane SAD-а. Nadalje, naglasio je buduće prioritete u radu MO i OS BiH, s posebnim osvrtom na Pregled odbrane i Plan modernizacije OS BiH, kao sastavnog dijela Programa reformi BiH, posebno ističući značaj saradnje u okviru Američko-jadranske povelje, kao regionalne partnerske inicijative kojom ove godine predsjedava upravo BiH, kazavši da je to dobra prilika za BiH da unaprijedi saradnju i ukupne odnose u regiji. Na kraju je izrazio zadovoljstvo zbog najavljene skore posjete gospođe Cooper Bosni i Hercegovini.

Pored ovih sastanaka, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je učestvovao i na radnom ručku regionalnih ministara odbrane (Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija), kojem je domaćin bila ministrica odbrane Republike Sjeverne Makedonije gospođa Radmila Sekerinska. U razgovoru s kolegicom Sekerinskom, ministar Podžić se zahvalio na pozivu na ovaj skup, čestitao joj na jednoglasnom ratificiranju sporazuma o ulasku zemlje u NATO te izrazio iskrenu želju da se proces prijema ove prijateljske zemlje u punopravno članstvo u NATO-u završi u što kraćem periodu.

U sastavu delegacije Bosne i Hercegovine su bili ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković.

U sklopu posjete sjedištu NATO-a u Briselu, delegacija MO BiH posjetila je Misiju BiH pri NATO. Tom prilikom su imali kraći prijem i sastanak sa ambasadorom BiH pri NATO Mitrom Kujundžićem i radni sastanak sa pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...