Važan susret
0

Sifet Podžić putuje u njemačku vojnu bazu Ramstein, sastat će se sa najvišim vojnim zvaničnicima

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovat će na u petak sastanku ministara odbrane pod nazivom "Kontakt grupa za odbranu Ukrajine" koji će se održati u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Na sastanku Ukrajinske kontakt grupe za odbranu (UDCG) ministar Podžić učestvuje na poziv sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyda Austina i predsjedavajućeg Zajedničkih načelnika generalštabova generala Marka Milleya.

U vojnim krugovima, ovogodišnji sastanak ministara u bazi Ramstein ocijenjen je kao jedan od važnijih s obzirom na to da će se na ovom susretu raspravljati o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini.

"Kontakt grupa je bila ključna u identifikaciji, sinhronizaciji i osiguravanju isporuke vojnih sposobnosti koje su Ukrajincima potrebne da brane svoju domovinu od ruske agresije", rekao je sekretar za štampu Pentagona general Pat Ryder.

Kao što je saopćeno ranije, na sastanku u bazi Ramstein bi trebalo učestvovati 50 najviših vojnih zvaničnika.

"Glavna poruka će biti - veća podrška, teško naoružanje i modernije naoružanje. Ovo je borba za naše vrijednosti, za demokratiju i samo moramo dokazati da demokratija pobjeđuje tiraniju i ugnjetavanje", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.