{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIDA donirala 1.165.500 dolara za projekte deminiranja u BiH

F
17.6.2008. u 13:39
0
0
SIDA donirala 1.165.500 dolara za projekte deminiranja u BiH
0
SIDA donirala 1.165.500 dolara za projekte deminiranja u BiH
Švedska međunarodna agencija za razvoj (SIDA) donirala je 1.165.500 dolara za proces deminiranja u Bosni i Hercegovini.
Ova finansijska sredstva bit će plasirana putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u projekte deminiranja padinskih dijelova Trebevića i preostalih lokacija na Bijambarama, te određenih površina poljoprivrednog zemljišta na području Bugojna i Kalesije.

Tim povodom danas je na Trebeviću kod Sarajeva održana pres-konferencija na kojoj su o značaju procesa deminiranja u BiH govorili direktor SIDA-e Anders Hedlund, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stefan Priesner, direktor BHMAC-a (Centra za uklanjanje mina BiH) Dušan Gavran, dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović i načelnik sarajevske općine Stari Grad Mustafa Resić.

Istaknuli su kako proces deminiranja doprinosi normaliziranju prilika i stavljanju u funkciju značajnih razvojnih resursa BiH.

Posebno su ukazali na važnost deminiranja Trebevića, podsjećajući kako se radi o jednom od najatraktivnijih sarajevskih izletišta i olimpijskoj planini čiji turistički i drugi potencijali nisu dovedeni u funkciju u postratnom periodu.

Rečeno je kako deminiranje ove planine otvara nove mogućnosti u pogledu rekonstrukcije i obnove saobraćajnica i objekata namijenjenih razvoju turizma, a za što je iskazan jednak interes predstavnika vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Prema podacima BHMAC-a, na padinama Trebevića od 1998. godine deminirano je oko 1,2 miliona metara kvadratnih "rizične površine" od ukupno od oko 2 miliona metara kvadratnih minama kontaminiranog zemljišta od lokaliteta Zlatišta do Pitinih stijena.

Istraživanja iz prošle godine pokazuju da oko 900.000 ljudi u BiH živi s minama ili pored njih, 1.631 lokalna zajednica živi pored mina, a 1.700 kilometara kvadratnih površine BiH (3,42 posto teritorije) nalazi se pod minama.

Procjena UNDP-a je da se BiH može očistiti od mina do 2019. godine, te da je za to potrebno osigurati oko 80 miliona KM godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: