U posjeti PVJ Mostar
5

Sezona požara na sreću mirna, ali su mostarski vatrogasci spremni na sve

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Mirno je bilo onog jutra kad smo posjetili sjedište Profesionalne vatrogasne jedninice (PVJ) Mostar. Ljeto je, ali sezona požara nije toliko intenzivna, ipak opreznost je karakteristika ove profesije i ona nikad ne izostaje.

Petar Jurić, komandir PVJ Mostar, kaže nam da požara ima, ali ne u onom intenzitetu i obimu kako je bilo prije dvije godine. Mostarski vatrogasci godišnje ugase između hiljadu i hiljadu i po požara, što je u svakom slučaju impozantan broj.

Petar Jurić (Foto: R. D./Klix.ba)
Petar Jurić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Ne treba ništa unaprijed govoriti je još imamo jedan pravi ljetni mjesec, a nekad i septembar i oktobar znaju biti jako požarno opterećeni. Tako smo prošle godine u oktobru imali izuzetno mnogo intervencija i to teških", pojašnjava nam na početku razgovora Jurić.

Sezonu požara u Hercegovini najviše određuju klimatske prilike. Duži period bez kiše te dolazak visokih temperatura i bure koja ubrzano suši vegetaciju znatno povećava rizik od požara. Ove godine je bilo dosta padavina, ali po mišljenju prvog čovjeka mostarskih vatrogasaca nije isključeno da naredni period bude požarno intenzivan.

[VSLIKA]1[/VSLIKA]

"Naša jedinica sad ima 68 radnika u stalnom radnom odnosu, od mene do majstora automehaničara. U nas su samo operativni radnici, nemamo čistačice, sekretarice... Uz pomoć Grada Mostara svake godine primamo dodatni broj radnika za sezonu, tako smo ove godine primili njih 18. Bez njih mi ne bi mogli odraditi sezonu. U devetom mjesecu očekujemo primanje osam radnika u stalni radni odnos radi popunjavanja operativnih mjesta, ljudi koji rade u smjenama, po vodovima", izjavio je Jurić.

Što se tiče tehničke opremljenosti svake godine se napravi korak naprijed te se stanje ne može porediti s onim od prije sedam ili osam godina.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Vozni park smo obnovili dobri dijelom, sad idu cisterne i auto merdevine. Mostar mora imati vatrogasne auto merdevine za spašavanje i gašenje s visina. Mi se nadamo da ćemo ove godine ili naredne to uspjeti realizirati tu nabavku jer smo novac osigurali", kazao je.

Za vatrogasce je posebno bitna i lična oprema jer nije isto u kakvoj opremi ulaze doslovno u vatru. Jurić kaže kako se i na tom polju uradilo mnogo, a posebno na polju tehničke opreme za spašavanje iz nesreća.

"Poštujući novac koji imamo nastojimo kupiti najkvalitetniju opremu", jednostavno je pravilo kojima se rukovode.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Jurić smatra da tek predstoji izrade procjene požarne ugroženosti grada Mostara te na osnovu toga plan zaštite od požara. Tek onda se može utvrditi optimalan broj vatrogasaca, opreme, ispostava...

"Izrada plana je veliki i multidisciplinarni posao, a u jednom dijelu je to i urađeno. Ipak, plan usvaja Gradsko vijeće kojeg Mostar iz poznatih razloga nema. Uvjeren sam da će sistematizacija radnih mjesta naše jedinice nakon toga obuhvatiti značajno veći broj vatrogasaca nego što ih po aktualnoj imamo", kaže Jurić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Jurić je ponosan da je on bio jedan od onih koji su prije nekolike godine pokrenuli inicijativu pokretanja dobrovoljnih vatrogasnih društava po mostarskim naseljima.

"Ugodno smo iznenađeni na kakav odaziv smo naišli. Neka su već postojala, kao npr. Rujište, dobili smo Bunu, Blagaj, Polog, Gorance i to su baš ona rubna kritična mjesta gdje ekipa PVJ ne može na vrijeme doći. Od njih sigurno treba izdvojiti DVD Buna koja je jedna konstanta i relevantna pomoć na koju se oslanjamo", kazao je.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Na kraju smo se dotakli odnosa vlasti prema vatrogastvu gdje prvi čovjek PVJ Mostar smatra da se u izradi zakonskih i podzakonskih pravnih akata treba mnogo više voditi računa o iskustvu vatrogasaca.

"U zakonima ima mnogo stvari koje se ne mogu provesti na terenu, a poštujući zakon nikad ne bi mogli otići kolegi u drugu općinu pomoći. Toliko je procedura komplikovana", zaključio je Petar Jurić, komandir PVJ Mostar.