Od 24. do 30. septembra
34

Šetnjom pod motom "Tišina je naš svijet" gluhi obilježavaju svoju sedmicu

Klix.ba
Međunarodna sedmica gluhih obilježava se ove godine od 24. do 30. septembra širom svijeta.

Gluhi Udruženja širom svijeta organiziraju događanja, marševa, parade, kampanje, sastanaka i šetnje kako bi istaknuli aktuelne teme da žele biti predložene od strane lokalnih ili državnih vlasti. Njihov cilj je usmjeriti pozornost donositelja odluka, javnost i medije na probleme i brige gluhe osobe i upoznati ih da i gluhe osobe imaju svoja ljudska prava, saopćeno je iz Udruženja gluhih KS.

Tim povodom Udruženje gluhih KS će organizirati šetnju pod nazivom „Tišina je naš svijet“ u subotu, 29. septembra u Sarajevu, kao najvećem centru okupljanja gluhih, obilježit će se Međunarodni dan gluhih, uz prisustvo preko 150-200 gluhih koji će govoriti o značaju Dana gluhih za gluhe ljude. Šetnja polazi od Alte i dalje prolazi pored Predsjedništva, BBI-a,Vječne vatre, Katedrale, Baščaršije, te završava u Društvenom domu gluhih u ulici Sagrdžije 73, Sarajevo.

Rezultat obilježavanja Međunarodne sedmice gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života. Posljedica senzibilizacije javnosti bila bi upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje te specifične problematike. Provedene aktivnosti rezultirat će i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima koja su korisna za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime je omogućena integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života te populacije, saopćeno je iz Udruženja.

Svjetska federacija gluhih (WFD) je prvi put proslavila Međunarodni dan gluhih 1958. godine; "dan" je kasnije produžen na "sedmicu". 1. svjetski Kongres WFD održao se u septembru 1951. godine te je odluka da se proslava Sedmica gluhih održi u mjesecu septembru kao uspomena na taj veliki događaj.