Dan bijelog štapa
96

Ne otežavajte slijepima već budite njihove oči

Piše: T. S.
Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra, još od 1964. godine. Nažalost, to je jedan od rijetkih dana kada se nadležnima ukazuje na probleme koje imaju slijepe i slabovidne osobe.

Svakodnevni problemi slijepih onima koji vide su nezamislivi. Ne smeta im mnogo vozila parkiranih na nepredviđenim mjestima, nemaju problema pri ulasku u javni gradski prijevoz ili zbog nepristupačnih prilaza institucijama...

"Slijepe i slabovidne osobe najviše problema imaju prilikom zapošljavanja. Usvojen je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u FBiH, ali slijepe osobe se uglavnom zapošljavaju na projektima koji traju najviše godinu dana, a nakon toga ponovo budu vraćene na biro", kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Senija Okić.

Istakla je da se slijepe osobe u BiH svakodnevno susreću s problemima - od nedostataka pomagala do otežanog kretanja.

"Zbog nepropisno parkiranih vozila slijepim osobama je otežano kretanje, također problem su i rupe na trotoarima, nepristupačni prilazi i općenito nerazumijevanje potreba slijepih i slabovidnih osoba", kazala je Okićeva.

Istakla je da određenog pomaka ka poboljšanju životnih uslova za slijepe u BiH ima, ali sve ide veoma sporo.

"Bijeli štap je neophodno pomagalo, čiji je rok trajanja najduže godinu dana, a u nekim kantonima slijepi dobijaju štap svake četiri godine", istakla je, dodavši da se slijepih osoba i njihovih problema svi sjete uglavnom 15. oktobra.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo ima više od 400 članova koji tu dobijaju psihosocijalnu podršku, edukacije za kretanje i korištenje bijelog štapa, kurseve računara, engleskog jezika, čitanje i pisanje Brajevog pisma...

Inače, pretpostavlja se da u BiH ima više od 5.000 slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava od 1964. godine, kada ga je proglasio Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.