{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne otežavajte slijepima već budite njihove oči

15.10.2012. u 12:27
96
2
Ne otežavajte slijepima već budite njihove oči
96
Ne otežavajte slijepima već budite njihove oči
Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra, još od 1964. godine. Nažalost, to je jedan od rijetkih dana kada se nadležnima ukazuje na probleme koje imaju slijepe i slabovidne osobe.
Svakodnevni problemi slijepih onima koji vide su nezamislivi. Ne smeta im mnogo vozila parkiranih na nepredviđenim mjestima, nemaju problema pri ulasku u javni gradski prijevoz ili zbog nepristupačnih prilaza institucijama...

"Slijepe i slabovidne osobe najviše problema imaju prilikom zapošljavanja. Usvojen je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u FBiH, ali slijepe osobe se uglavnom zapošljavaju na projektima koji traju najviše godinu dana, a nakon toga ponovo budu vraćene na biro", kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Senija Okić.

Istakla je da se slijepe osobe u BiH svakodnevno susreću s problemima - od nedostataka pomagala do otežanog kretanja.

"Zbog nepropisno parkiranih vozila slijepim osobama je otežano kretanje, također problem su i rupe na trotoarima, nepristupačni prilazi i općenito nerazumijevanje potreba slijepih i slabovidnih osoba", kazala je Okićeva.

Istakla je da određenog pomaka ka poboljšanju životnih uslova za slijepe u BiH ima, ali sve ide veoma sporo.

"Bijeli štap je neophodno pomagalo, čiji je rok trajanja najduže godinu dana, a u nekim kantonima slijepi dobijaju štap svake četiri godine", istakla je, dodavši da se slijepih osoba i njihovih problema svi sjete uglavnom 15. oktobra.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo ima više od 400 članova koji tu dobijaju psihosocijalnu podršku, edukacije za kretanje i korištenje bijelog štapa, kurseve računara, engleskog jezika, čitanje i pisanje Brajevog pisma...

Inače, pretpostavlja se da u BiH ima više od 5.000 slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava od 1964. godine, kada ga je proglasio Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: