Svjetski dan dijabetesa
0

"Šetnjom do zdravlja" protiv šećerne bolesti

Sarajevo-x.com
U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, u subotu, zajedničkom akcijom CCPA Open Fun Football Schools i danske farmaceutske firme Novo Nordisk pod nazivom „Ujedinjeni mjenjamo budućnost dijabetesa" pokreće se zajednička promocija fizičke aktivnosti učešćem na manifestaciji u organizaciji Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo "Šetnjom do zdravlja“.

I ove godine, Novo Nordisk Kup-ovi će biti organizirani u 21 opštini BiH, na kojima će učestvovati 2.350 dječaka i djevojčica uzrasta sedam do12 godina, koji će se putem kratkih predavanja, razgovora i takmičenja upoznati sa dijabetesom, načinima prevencije, liječenja, kao i kvalitetnoj prehrani i neophodnoj fizičkoj aktivnosti.

Organizatori sve pozivaju da im se pridruže u Sarajevu, ispred Sebilja, 14 novembra u vremenu od 11 do 12 sati i uživaju u “Šetnji do zdravlja” do velike sale Općine Stari grad, gdje će se učesnicima izvršiti mjerenje sećera u krvi, a djeci učesnicima Novo Nordisk Kup-a podijeliti diplome.

Cilj akcije je zajedničkim primjerom potaknuti i djecu i roditelje na važnost redovne tjelesne aktivnosti kao najbolje prevencije mnogih hroničnih bolesti.

Rezolucijom broj 61/225 se 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti, proglašava se Danom Ujedinjenih naroda. Ovo je prvi put da je jedna nezarazna bolest prepoznata kao ozbiljna prijetnja svjetskom zdravlju.

Simbol koji je Međunarodna dijabetička federacija izabrala za obilježavanje ovakvih događanja je plavi krug. Plavi krug zato jer je simbol života, zemlje i zdravlja.