Zašto moćnici puštaju?
160

Šetnja za Palestinu u Sarajevu: "Izraelom fašisti vladaju, zašto djeca u Gazi stradaju"

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Stotine građana Sarajeva danas su učestvovali u protestnoj šetnji za Palestinu od Sebilja do Velikog parka.

Cilj šetnje bilo je podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini, upućivanje apela za hitni prekid vatre i odavanje počasti civilima koji su izgubili živote.

"Palestino nisi sama, uvijek Bosna je sa vama", pisalo je na centralnom transparentu koje su nosili građani uz brojne palestinske zastave i skandiranje "Stop genocidu u Gazi", "Palestine will be free", "U Izraelu fašisti vladaju, zašto djeca u Gazi stradaju", "Palestine will never die", "Palestina zaslužuje slobodu"...

Građani su nosili i slike djece iz Gaze koja umiru od gladi u nehumanim uslovima, a prozvani su i svjetski zvaničnici na čelu sa američkim koji dozvoljavaju genocid i zločine protiv čovječnosti.

Skup je organizovali udruženje IOD (International organization for development), a skup je protekao mirno i dostojanstveno.

Na kraju šetnje je održan i humanitarni bazar na kojem su se prikupljala sredstva za pomoć narodu Palestine.

Ovo su samo jedni u nizu brojnih protesta koji su održani u Sarajevu od oktobra prošle godine odnosno od kada je izraelska vojska krenula sa svakodnevnim bombardovanjem Gaze, ubijanjem, izgladnjivanjem i terorisanjem palestinske djece, žena i civila nakon što su pripadnici Hamasa 7. oktobra napali Izrael.

Demonstracija za narod Palestine i protiv izraelskih napada se mjesecima održavaju širom svijeta.