BiH
339

Šetnja za Mahira danas u Sarajevu i Goraždu: Cilj je upozoriti na vršnjačko nasilje

Piše: S. H.
Četrdeset dana od smrti tragično preminulog dječaka Mahira Rakovca navršava se danas, te će tim povodom u Sarajevu i Goraždu u 13 sati biti organizovana simbolična šetnja, kojom se želi naglasiti i upozoriti na vršnjačko nasilje.

Mahir Rakovac je četrnaestogodišnji dječak koji je 14. decembra 2015. godine u sarajevskom naselju Dobrinja izvršio samoubistvo. Mahirova majka je nedugo nakon toga u javnost iznijela informacije da je njen sin bio žrtva vršnjačkog nasilja, zbog čega je i pokrenuta istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U međuvremenu je aktueliziran problem vršnjačkog nasilja, formirana je Facebook grupa "Pravda za Mahira", a najavljeno je i osnivanje fondacije koja bi se bavila problemom vršnjačkog nasilja.

Zbog toga je za danas najavljena i šetnja koja će biti mirna, bez zvižduka i transparenata, a učesnicima će biti podijeljene ljubičaste vrpce koje predstavljaju simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

Mirna šetnja za Mahira kreće u 13 sati ispred Trga djece Sarajeva prema Marijin-Dvoru do Zgrade institucija Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme šetnja će biti organizovana i u Goraždu, a organizator je Vijeće roditelja goraždanske Osnovne škole Fahrudin Fahro Baščelija.

"Cilj šetnje je sjećanje na Mahira i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja. Osim toga želimo pokazati nadležnima da ne odustajemo u našoj potrazi za istinom, kao i da ćemo istrajati u borbi da krivci, ko god da su oni, na pravi način odgovaraju za ono što su učinili ili propustili učiniti, kako se nikad više ne bi desilo da ovakva nedjela prođu neprimijećeno i nekažnjeno", poručili su organizatori u Goraždu.