BiH
439

Šetnja za Mahira: Četrdeset dana nakon tragične smrti 14-godišnjaka

Piše: S. H.
U subotu, 23. januara, u Sarajevu će se održati šetnja za Mahira Rakovca, tragično nastradalog dječaka, zbog čije smrti je pokrenuta i zvanična istraga, pod sumnjom da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Mahir Rakovac je dječak koji je 14. decembra 2015. godine izvršio samoubistvo u sarajevskom naselju Dobrinja. Nedugo nakon toga, dječakova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović izašli su u javnost optužbom da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi koju je pohađao do ljeta 2015. godine.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu trenutno provodi istragu u tom slučaju, a u cilju interesa istrage još uvijek nema informacija o tom procesu.

U međuvremenu je osnovana i Facebook grupa "Pravda za Mahira", koja je najavila održavanje mirne šetnje u subotu, 23. januara, čime se želi ukazati na problem žrtava vršnjačkog nasilja, te naglasiti borba za dokazivanje istine.

"Cilj šetnje je sjećanje na Mahira i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja. Cilj je također pokazati nadležnima da ne odustajemo u našoj potrazi za istinom, kao i da ćemo istrajati u borbi da krivci, ko god da su oni, na pravi način odgovaraju za ono što su učinili ili propustili učiniti, kako se nikad više ne bi desilo da ovakva nedjela prođu neprimijećeno i nekažnjeno", stoji u obavještenju grupe "Pravda za Mahira".

Ipak, organizatori šetnje naglašavaju da skup treba proteći u miru, bez buke, uzvika, zvižduka ili transparenata. Učesnicima šetnje bit će podijeljene ljubičaste vrpce koje predstavljaju simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

Mirna šetnja za Mahira kreće u subotu u 13 sati ispred Trga djece Sarajeva prema Marijin-Dvoru do Zgrade institucija Bosne i Hercegovine.