{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šetnja ulicama Tuzle: Članovi GKUD "Bosna" predstavili 18 balkanskih nošnji

A
21.2.2015. u 14:12
51
13
Šetnja ulicama Tuzle: Članovi GKUD "Bosna" predstavili 18 balkanskih nošnji
51
Članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Bosna" iz Tuzle povodom obilježavanja 70. godišnjice rada Društva danas su šetnjom gradom predstavili 18 balkanskih narodnih nošnji. Šetali su u parovima, a "riječ je o unikatnim, ručno rađenim nošnjama u kojima smo nastupali svih ovih godina", izjavio je Enver Hukić, sekretar GKUD ˝Bosna˝.
Generacija koja trenutno nosi glavne folklorne igre, mladi u dobi između 20 i 30, šetajući od Narodnog pozorišta Tuzla, Gradskog parka, do Trga slobode, privukli su pažnju brojnih prolaznika, koji su ih zaustavljali i fotografisali se s njima.

˝Svaka igra zahtijeva adekvatnu nošnju, a danas su centrom Tuzle prodefilovali naši članovi odjeveni u slijedeće nošnje: bosansku, bradinsku, posavsku, glamočku, srbijansku, vranjansku, vlašku, slovenačku, gorinsku, korušku, mađarsku, makedonsku, crnogorsku, hrvatsku, dalmatinsku, ličku, slavonsku i bugarsku. U ovim se nošnjama nastupalo na pozornicama i festivalima širom svijeta, gdje smo predstavljali kulturno-umjetničko bogatstvo ovog podneblja˝, rekao je Hukić.

Društvo ˝Bosna˝, koji je ranije nosilo naziv ˝Mitar Trifunović Učo˝, za svoje je uspjehe tokom proteklih 70 godina nagrađivano više puta.

"U aprilu planiramo organizovati svečanu akademiju i izložbu u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje ćemo izložiti sva naša priznanja, odlikovanja, medalje i pohvale. Među njima su nama dva najvažnija odlikovanja, a to su ordeni za zasluge za narod. Jedan smo dobili u bivšoj Jugoslaviji, a drugi u ratu od tadašnjeg ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine˝, pojasnio je Hukić i dodao da će u godini koja za njih predstavlja "mali jubilej" imati i niz drugih aktivnosti, na kojima će, između ostalog, ugostiti kulturno-umjetnička društva iz Sarajeva i Banja Luke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: