BiH
5

"Šetnja pasa": Brojni Tuzlaci prvi put registrovali pse u centralnu bazu podataka

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U pokretnoj ambulanti JP Veterinarska stanica Tuzla, koja je bila smještena na Sonom trgu, danas su brojni građani Tuzle prvi put registrovali svoje pse u centralnu bazu podataka.

Akcija se odvijala pod motom "Šetnja pasa", a organizatori su itekako zadovoljni odzivom građana.

"Registracija pasa donosi puno prednosti za vlasnike, jer se samim očitavanjem ugrađenog mikročipa može saznati gotovo sve o psu. Na bazi brige o životinjama mi zapravo brinemo o zdravlju ljudi“, kazao je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović.

Pored savjeta veterinara, vlasnica pasa su obavili i kompletan paket stručnih veterinarskih usluga koji podrazumijeva upis pasa u jedinstveni registar, izdavanje pasoša, mikročipovanje, antirabičnu vakcinu i antiparazitni tretman po subvencioniranoj cijeni.

Centralna baza podataka omogućava da se u roku od nekoliko minuta provjeri da li je pas izgubljen, napušten, ko je njegov vlasnik, da li je pas imao kontakt sa ljudima, kakav je njegov vakcinacijski karton i da li posjeduje pasoš za nesmetano kretanje u svijetu.

"Fondacija tuzlanske zajednice je ta koja je potaknula sve relevantne subjekte koji su upućeni na problematiku pasa da zajedno iznađu rješenje. Ti napori su danas vidljivi u vidu jedinstvenog Registra pasa čime je naše zdravlje sigurnije, okoliš čišći, a život svih nas u gradu ugodniji", kazala je Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Projekat rješavanja problema pasa na ulicama temelji se na zakonskoj odluci, a kako bi se ista ispoštovala upis u jedinstven registar odvijat će se svakodnevno u ambulanti JP Veterinarska stanica. Cijena cjelokupnog paketa stručnih usluga je subvencionirana i iznosi 20 KM.

psi