Naselje Botajica
590

Šetnja obalom Bosne u Modriči: Uz rijeku plove i divlje deponije, gume, leševi...

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Da se poslijepodnevna šetnja obalom rijeke Bosne može pretvoriti u sakupljanje kesa, konzervi i čega sve ne, prilično nam je jasno bilo i prije nego smo se uputili u jednu takvu na području Modriče. Ali, za divlje deponije koje nas dočekaše nisu bile dovoljne dvije ruke.

Za naselje Botajica moglo bi se reći da je riznica prirodnih ljepota, kao i brojna mjesta uz riječne tokove u našoj zemlji, ali sve čari u pogledu na zelene površine ruše kule otpada koje se godinama uzdižu uz rijeku. I ne samo u Botajici. Na divlje deponije pored Bosne lako ćete naići i u Zenici, Doboju, Žepču, pa sve do Bosanskog Šamca.

Kako nas je put naveo do Botajice, nismo mogli okrenuti glavu od stotina tona otpada na koje smo naišli uz obalu rijeke. Nisu to samo kese i konzerve. Smrad truleži i leševa zapao nas je već pri prilasku rijeci, a nakon nekoliko koraka i strašni prizori kostiju i mrtvih životinja.

Mještani nam pričaju da te divlje deponije već godinama privlače nove nesavjesne glave koje ne mare za ovu, gotovo ekološku katastrofu. Ne mare ni lokalni moćnici koji ne poduzimaju ništa da se očiste obala i korito rijeke.

I ne samo da nesavjesni mještani koriste zelene površine uz rijeku kao otvorene kontejnere, već su uspjeli i preusmjeriti tok rijeke vadeći šljunak iz korita. Kome treba, taj se i posluži. A do kad će, priroda će kad tad odgovoriti.