Nastavljeno suđenje
56

Sestra Amela Sejfovića o bjekstvu: Dozivala sam ga kroz prozor, ćeliju su mi pretresli tri puta

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Svjedočenjem sestre Amela Sejfovića Alme Sejfović danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sejfoviću za bijeg iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo te ostalima koje se tereti za organizovanje i pomaganje u njegovom bijegu.

Alma je kazala kako je bila u pritvoru u tom periodu, kao i njen brat zbog krivičnog djela razbojništva i pljačke Raiffeisen banke (predmet okončan ove godine) te da su komunicirali kada bi Amel bio u šetnji.

"Moj prozor je gledao na dvorište u kojem su šetali pa smo tako komunicirali. Nije mi ništa poznato u vezi s bijegom. Shvatili smo da se nešto dešava jer su taj dan tri puta pretresli moju prostoriju. Dozivala sam Amela kroz prozor, kao što smo to i ranije znali raditi, ali nije se odazivao. Nakon nekog vremena jedan od zatvorenika mi je rekao da ga ne zovem i da je pobjegao", kazala je njegova sestra.

Na pitanje tužiteljice da li joj je bilo poznato da su i ostali uhapšeni, kazala je da je za sve ostale saznala iz medija. Od svih u sudnici jedino joj je bio poznat medicinski tehničar KPZ-a Sarajevo Igor Miloš kod kojeg je išla radi pregleda. Advokat Senad Kreho zatražio je da objasni kako su izgledali njeni odlasci medicinskom tehničaru kojeg on zastupa u ovom predmetu.

"Niko od pritvorenika nije mogao sam odlaziti do tehničara niti je mogao izaći iz pritvora. Stražar ide s pritvorenikom do medicinskog tehničara, tu je tokom pregleda i vraća se nazad. Prije izlaska iz ćelije i ulaska u ćeliju stražar nas pretresa", kazala je Alma.

Danas je svjedočio i Mahir Mehmedović čiji je mobitel iPhone završio u sudu kao dokaz u ovom predmetu. Kako je kazao pred sudskim vijećem, radeći kao konobar u jednom ugostiteljskom objektu, posudio je mobitel jednom od optuženih Sanjinu Borčaku, koji je bio redovan gost. Mobitel mu nikada nije vratio i to je prijavio policiji. Prema Mehmedovićevim riječima, mobitel mu je otuđen 7. septembra 2017. godine.

Amela Sejfovića je vidio samo jednom u tom ugostiteljskom objektu kada je navodno došao s rođakom da traži Borčaka zbog nekog duga.

Danas je i naređeno pritvaranje dvojice svjedoka koji se nisu odazvali saslušanju iako su uredno obaviješteni, tako da će oni na naredno ročište biti dovedeni u pratnji sudske policije.

Na današnjem ročištu sudu i tužiteljici se obratila i advokatica Indira Karahodžić koja je kazala kako je njen branjenik Amir Ibrahimi četiri puta zatražio od Tužilaštva KS da ga primi kako bi potpisali sporazum zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, ali da nisu dobili nikakav odgovor. Tužiteljica je kazala kako to nije hitan postupak i da mogu sačekati postupajućeg tužioca da se vrati s bolovanja. Sutkinja je zaključila kako jeste riječ o hitnom postupku jer je optuženi u pritvoru, ali da će sačekati početak januara kada će biti održan jedan od pretresa.

Podsjetimo, osim Amela Sejfovića koji dolazi svaki put iz KPZ-a Zenica, u ovom predmetu su optuženi i Amir Ibrahimi (KPZ Sarajevo), Dževad Hazić, Igor Buzov, Mirza Fazlić (KPZ Sarajevo), Sanjin Borčak i Igor Miloš.