Nema adekvatne ustanove
0

Šestostruki ubica iz Lipnice prisilno na Psihijatriji u Tuzli

FENA
Masakr u Lipnici (Foto: Arhiv)
Masakr u Lipnici (Foto: Arhiv)
Iako je poznato da u FBiH nema adekvatne ustanove, na osnovu upute Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Općinski sud u Tuzli danas je donio odluku da se šesterostruki ubica iz Gornje Lipnice kod Tuzle Tomislav Petrović prisilno smjesti u tuzlansku Psihijatrijsku kliniku pri Univerzitetskom kliničkom cetru Tuzla.

U vanparničnom postupku Tomislavu Petroviću u potpunosti je oduzeta i poslovna sposobnost.

U prethodnom periodu Kantonalni sud u Tuzli, ali i tuzlanski Općinski sud u više navrata ukazivali su na ovaj veliki problem i poslali bezbroj upita i zahtjeva Federalnom ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu zdravstva te nadležnim organima, u kojima je tražio preduzimanje odgovarajućih mjera za rješavanje ovog problema. Do danas ovaj problem nije riješen.

Osim Tomislava Petrovića danas je ponovno aktuelizirano važno pitanje u FBiH - izgradnja adekvatne ustanove za zbrinjavanje ove vrste osuđenika.

Podsjetimo, Tomislav Petrović je u rano jutro 29. maja 2008. godine u Lipnici kod Tuzle ubio šest osobe iz vatrenog oružja.

Petrović je prvo ubio svoje najbliže komšije, bračni par u porodičnoj kući, a potom u neposrednoj blizini, takođe u kući, ubio još jednu osobu.

Nakon toga Petrović je otišao do lokalnog autobuskog stajališta, gdje je ubio još tri osobe i ranio vozača gradskog saobraćaja, nakon čega se udaljio.