Hrabra petorka
573

Šesti ultramaraton Vukovar-Srebrenica kreće 6. jula: Govor koraka dug 227 kilometara

Piše: Se. H.
Sa prošlogodišnjeg maratona
Ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji se održava već šesti put krenut će u četvrtak, 6. jula, iz Memorijalnog centra Ovčara u Vukovaru, a u Srebrenicu stižu 10. jula. Maraton će ove godine trčati pet učesnika.

Maraton trčanja i biciklistički maraton postali su neizostavan način odavanja počasti žrtvama stradanja na prostoru BiH i Hrvatske. Tako se u našoj zemlji već 12 godina vozi biciklistički maraton Bihać-Srebrenica koji je dug 500 kilometara, a tu je i biciklistički maraton Velenje (Slovenija)-Srebrenica dug 740 kilometara. U spomen na žrtve stradale tokom opsade i nakon pada Grada heroja 1991. godine, već pet godina vozi se i biciklistički maraton Zagreb-Vukovar dug blizu 240 kilometara.

Međutim, najzahtjevnijim se čini ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji će ove godine 6. put istrčati pet učesnika, a dug je 227 kilometara.

Ovčara, naziv farme udaljene pet kilometara od Vukovara, mjesto je polaska ovog maratona. No, ko danas zna ili ko se još sjeća da je Ovčara zapravo farma u sklopu VUPIK-a (Vukovarski poljoprivredno industrijski kombinat). U oktobru 1991. godine, kada je pretvorena u koncentracioni logor kroz koji je prošlo 3.000-4.000 zatvorenika, ona je zauvijek poprimila prizvuk mjesta u kome su se desili strašni zločini. Baš kao i Srebrenica. I to je ono što ih povezuje: Vukovar, simbol najvećeg pokolja s početka agresije na Hrvatsku i Srebrenica u kojoj se desio genocid kojim je prestao pakao ubijenih. Ali ne i živih.

"Već dugo sam u Vijeću bošnjačke nacionalne manjine, nekih 12 godina, i htjeli smo povezati ta dva grada, Vukovar na početku rata i Srebrenicu na kraju rata i ubrzo su nam se javili dobrovoljci za maraton. Ove godine nam se javio i jedan Slovenac", rekao je za Klix.ba zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Ekrem Bećirević koji je i voditelj ultramaratona.

Ova simbolika i težina stradanja u Vukovaru i Srebrenici potakla je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba prije nekoliko godina da organizuje maraton kojim se želi podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

"Mnogi govore o genocidu riječima, a mi smo odlučili govoriti koracima", rekao je Bećirović.

Maraton kreće 6. jula u 9 sati ujutro i ove godine bit će pet učesnika: Duško Štrbac, Elvir Rakipović, Dražen Čučić, Goran Draksler i Zmago Horvat.

Učesnici se iz Srebrenice vraćaju kombijem.

Prvi dan maratonci će istrčati put do Vinkovaca gdje će prenoćiti, a drugo konačište bit će u Brčkom, zatim odmaraju u Janji, Zvorniku, a na konačno odredište u Srebrenicu stižu u ponedjeljak, 10. jula, oko 13 sati.

Maraton već tradicionalno organizuju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bećirović je rekao kako se ovaj čin doživljava vrlo emotivno u Hrvatskoj i u Memorijalnom centru Ovčara svake godine se okupi pedesetak ljudi kako bi dali podršku maratoncima.