Šestanović: Bilo je gorih silovanja nego što je prikazano u filmu

S
Piše: J. Hadžiahmetović/Sarajevo-x.com
15.2.2012. u 18:57
1
1
Šestanović: Bilo je gorih silovanja nego što je prikazano u filmu
1
Šestanović: Bilo je gorih silovanja nego što je prikazano u filmu Prof. dr. Muhamed Šestanović
U Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu posebna pažnja se pridaje zločinu silovanja, predstavljenom i u filmu Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Prof. dr. Muhamed Šestanović bio je sinoć na premijeri filma i kaže da je film dostojno prikazao zločin silovanja.
Prof. dr. Muhamed Šestanović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava odao je priznanje Angelini Jolie na, kako kaže, hrabrosti da svijetu prikaže jedan dio zločina koji su počinjeni na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine.

"Prije nego sam gledao film, mnogo stvari sam čuo i znao sam da će izazvati kontroverzne reakcije. Malo sam se plašio da će svjetskoj javnosti pokazati iskrivljenu sliku zločina, a posebno bošnjačke tradicije i kulture, što se, prema mom mišljenju, nije desilo", kaže ovaj ugledni profesor koji se istraživanjem zločina bavi više od deset godina.

S obizorm na to da na Institutu istražuju zločine protiv čovječnosti, posebno zločin silovanja žena, prof. dr. Šestanović smatra da je taj aspekt dosta ublažen u filmu.

"Srpska strana, koja burno reaguje na filmu, ne bi trebala previše ignorisati ili kritikovati, jer je bilo drastičnijih stvarnih situacija silovanja nego što je prikazano u filmu. Volio bih da je film bar u jednoj sceni prikazao sličan oblik silovanja kao što je silovanje supruge pred porodicom, djecom, pred mužem i ubijanje najbližih u toku čina silovanja...", pojašnjava Šestanović te dodaje:

"Međutim, i ovo što je Angelina Jolie predstavila, sasvim dovoljno ilustrira težinu tog zločina. Ukoliko osiguramo određena sredstva, mi ćemo i u formi naučnog jezika napisati istraživačku studiju o tom obliku zločina iz više razloga. Prije svega, to je zločin koji je prvi put pred Međunarodnim kivičnim sudom i Sudom BiH procesuiran. Prvi put je ovaj zločin u pravosudnoj praksi uključen u zločin protiv čovječnosti. Taj zločin je sastavni dio zločina genocida, jer on nije vršen samo radi nekog seksulanog zadovoljavanja, nego radi dehumanizacije Bošnjakinja, uništavanja njihove tradicije i kulture".

Zbog ovoga se, kaže Šestanović, znatan dio aktivnosti Instittuta odnosi na istraživanje i dokumentovanje zločina silovanja.

"Želim još jednom čestitati Angelini Jolie što se bavi tom tematikom i što ju je na približno realan način prezentirala", kaže na kraju prof. dr. Muhamed Šestanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: