Prodavali donacije
197

Šest uhapšenih osoba u akciji "Farmer" privedeno u Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Klix.ba
Ivica Mladina (Foto: H. M./Klix.ba)
(Foto: H. M./Klix.ba)
Uhapšeni u operativnoj akciji "Farmer" privedeni su jutros u Tužilaštvo Kantona Sarajevo. U ovoj akciji jučer je privedeno ukupno osam osoba koje se terete da su prodavale doniranu poljoprivrednu opremu od milion KM.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, Tužilaštvu je predato šest osoba, budući da su dvije, nakon kriminalističke obrade u prostorijama FUP-a, puštene na slobodu.

Bavčić je dodala da će navedenih šest osoba biti zadržano u prostorijama Tužilaštva Kantona Sarajevo u naredna 24 sata, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o eventualnom prijedlogu mjera kojim će se obratiti sudu.

Za sada je poznat identitet dviju privedenih osoba, a riječ je o Ivici Mladini, nekadašnjem savjetniku bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića i Husejinu Selimoviću, predsjedniku Saveza lokalnih udruženja poljopoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona. Inače, Mladina je jutros predat u Tužilaštvo KS, dok je Selimović nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušten na slobodu.

Kada je riječ o Mladini, on je na proteklim izborima bio kandidat SDA iz Općinskog odbora Novo Sarajevo za Federalni parlament.

Operativnu akciju "Farma" zajednički su sproveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno te je lišeno slobode osam osoba inicijala I. M. (1965.), A. T. (1967.), M. N. (1961.), H. S. (1962.), E. S. (1959.), R. O. (1969.), V. J. (1971.) i R. DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od 1.000.000,00 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.