{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest mjeseci zatvora pravniku za namještanje konkursa

S
13.1.2011. u 11:12
0
11
Šest mjeseci zatvora pravniku za namještanje konkursa
0
Šest mjeseci zatvora pravniku za namještanje konkursa
Foto: Ilustracija
Ahmet Burek (56), pravnik zaposlen u livanjskom odjeljenju Agencije za državnu službu FBiH, osuđen je na šest mjeseci zatvora uslovno zbog namještanja konkursa za zaposlenje dvije osobe, potvrđeno je iz Opštinskog suda u Bihaću.
Burek je u svojstvu zaposlenog u Agenciju za državnu službu FBiH u Livnu u maju 2009. godine namjestio konkurs za zaposlenje Senade Handžić i Sanele Abdulahović iz Bihaća, navodi se u presudi.

Iako je znao da su uvjerenja o pripravničkom stažu Handžićeve i Abdulahovićeve, koja je potpisao bivši sekretar Skupštine Unsko-sanskog kantona Smail Kličić, lažna, Burek ih je prihvatio i dozvolio da se procedura namještenog konkursa nastavi u Odjeljenju Agencije za Livanjski i Unsko-sanski kanton, sa sjedištem u Livnu.

Lažni konkurs otkriven je zahvaljujući upornosti Albijane Trnavci, diplomirane pravnice, koja je, kao i mnogi drugi, konkurisala na mjesto stručne saradnice u Stručnoj službi Skupštine Unsko-sanskog kantona, a koja je uz pomoć glavnog federalnog upravnog inspektora, nakon sudskog spora pravosnažnom presudom dobila ovo radno mjesto.

Burek, koji je stalni član Opštinske izborne komisije u Livnu, za namještanje konkursa zloupotrebom ovlaštenja nagrađen je za učinjenu uslugu tako što mu je Kličić iz kantonalnog budžeta preko "Preporoda" u Livnu doznačio 300 maraka za knjige čiji je on autor.

Presuda Bureku donesena je nakon nagodbe koju je Burek postigao sa Tužilaštvom i koju je prihvatila sutkinja Jasminka Karabegović, a na koju osuđeni nema pravo žalbe.

Smailu Kličiću, Senadi Handžić i Saneli Abdulahović za krivično djelo falsifikovanja isprava tek predstoji suđenje u Opštinskom sudu u Bihaću, a državnom službeniku koji je priznao krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja i zbog toga pravomoćno osuđen, Agencija za državnu službu FBiH još nije izrekla mjeru suspenzije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: