Tužilaštvo ispituje konkurse
0

Posao za sinove šefova odsjeka

SRNA
MIP BiH
MIP BiH
Konkursi za prijem zaposlenih u Ministarstvu inostranih poslova BiH bit će predmet rada nadležnog tužilaštva, a o njima svoj stav uskoro bi trebalo da da i ministar pravde Bariša Čolak, kojem je upućen prigovor na rad Upravne inspekcije.

Prijem četiri zaposlena sa srednjom stručnom spremom u Ministarstvo inostranih poslova na konkursu objavljenom u novembru prošle godine izazvao je nove nesuglasice u ovoj instituciji. Jedan član konkursne komisije zbog neregularnosti u radu dao je ostavku, a nakon dužeg vremena pronađena mu je zamjena, koja nije u skladu sa zakonom.

"Nezavisne" novine pišu da je konkursna procedura u kojoj je već završen pismeni dio, a za sutra je zakazan i usmeni ispit, sumnjiva mnogima, posebeno jer su na ova četiri mjesta konkurisali sinovi dvojice šefova odsjeka u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Ovaj konkurs, s obzirom na to da se radi o zaposlenicima, a ne državnim službenicima, ne vodi Agencija za državnu službu BiH, a konkurs je raspisao Odsjek za opšte poslove, na čijem je čelu Haris Lukovac. Predsjednik konkursne komisije je Nermin Mešinović, šef Odsjeka za statusna pitanja.

"Ni ovaj konkurs nije bio plod dogovora Kabineta ministra inostranih poslova Svena Alkalaja i njegove zamjenice Ane Trišić-Babić, kao ni prethodni konkurs, kada je zaposlen vozač koji je pravosnažno osuđen za krivično djelo u Kantonalnom sudu u Sarajevu", rekao je sagovornik "Nezavisnih" iz Ministarstva inostranih poslova govoreći pod uslovom anonimnosti.

Zbog činjenice da je uopšte prihvaćena prijava osobe koja nije mogla dostaviti ni potvrdu da se protiv nje ne vodi krivični postupak, iz Kabineta Trišić-Babićeve upućeno je pismo ministru pravde Bariši Čolaku, koji je nadležan za rad Upravne inspekcije.

Vozač Edin Jerlagić primljen je u Ministarstvo inostranih poslova, a raspoređen da vozi u Misiji BiH u Briselu, za šta nije mogao dobiti saglasnost jer nije mogao dobiti bezbjednosne dozvole s obzirom na to da je ranije pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela zelenaštva. Odlukom ministra Svena Alkalaja, od kojeg list nije uspio dobiti odgovor, Jerlagić bi trebalo da ide u diplomatsko-konzularno predstavništvo u Minhenu na mjesto vozača.
Iz Kabineta Trišić-Babićeve od Čolaka traže da reaguje zbog grubog kršenja Zakona o radu u institucijama BiH, što Upravna inspekcija nije registrovala ni nakon višednevne kontrole jer ne može biti zaposlen neko ko ne priloži uvjerenja o nekažnjavanju i nevođenju krivičnog postupka. Prema dokumentaciji, Jerlagić je konkurisao u junu prošle godine uz uvjerenje da protiv njega nije potvrđena optužnica.