{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šesnaesta godišnjica zastave BiH

A
4.2.2014. u 12:09
0
107
Šesnaesta godišnjica zastave BiH
0
Šesnaesta godišnjica zastave BiH
Foto: Klix.ba
Prije tačno 16 godina, nakon što domaći politički predstavnici nisu mogli pronaći jedinstveno rješenje, međunarodna zajednica je kreirala današnju državnu zastavu Bosne i Hercegovine.
Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine, da bi je potom 2001. godine usvojio Parlament Bosne i Hercegovine. Zamijenila je tada zastavu "sa ljiljanima" koja je bila državna zastava BiH od nezavisnosti ove balkanske zemlje i njenog priznanja od strane Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine.

Izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije (EU).

Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine, zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine, a tri ugla trokuta simboliziraju tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate.

Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH iznosili radikalno različite prijedloge zajedničke državne zastave, oko kojih nisu mogli postići dogovor. Bilo je prijedloga za zastavu sa podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

Ipak, početkom 1998. godine, visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve dotadašnje prijedloge i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu.

Nakon toga, 3. februara 1998. godine, Vestendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu koja se koristi na cijelom teritoriju BiH.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja je u 20. stoljeću zastavu mijenjala četiri puta, s tim da svaka nova zastava nije imala kontinuitet s prethodnom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: