Krili učešće u Vojsci RS-a
0

Šesnaest Srba u Phoenixu osuđeno zbog prevare

Sarajevo-x.com
Šesnaest Srba koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u Bosni i Hercegovini osuđeno je u Phoenixu zbog laganja o učešću u vojnim snagama.

Prilikom prijave za izbjeglički status nisu prijavili da su bili vojnici VRS-a. Federalna istraga rezultirala je hapšenjem 16 bivših vojnika, koji su optuženi zbog neprijavljivanja učešća u VRS-u.

"Oni su lagali kako bi obezbjedili boravak u Sjedinjenim Američkim Državama. To je bila zloupotreba nacionalne politike o izbjeglicama", rekao je Dennis Burke, tužitelj u Distriktu Arizona.

Protiv 16 osoba vodio se zaseban postupak, a priznali su krivicu zbog laganja o učešću u vojnim snagama. Pet od 16 osoba je deportovano iz SAD-a i vraćeno u Bosnu i Hercegovinu.

Trojica njih, Mladen Blagojević, Zdravko Božić i Goran Bencun su po povratku u BiH uhapšeni i izvedeni pred Sud BiH.

Ovom temom bavio se portal KVOA.com iz Arizone, koji je podsjetio na genocid u Srebrenici kada je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

"Nećemo dozvoliti da se osobe koje su zloupotrijebile sistem za dobijanje državljanstva provuku bez posljedica. Ovi ljudi namjerno su prevarili naše službenike da nisu učestvovali u srebreničkom genocidu, a znali su da vlasti istražuju takvu mogućnost", rekao je Matt Allen, specijalni agent Agencije za sigurnosne istrage u Arizoni.