{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sesija o uslovima u ženskim kazneno-popravim ustanovama u BiH

F
11.3.2010. u 14:24
0
0
Sesija o uslovima u ženskim kazneno-popravim ustanovama u BiH
0
Sesija o uslovima u ženskim kazneno-popravim ustanovama u BiH
Fondacija CURE organizirat će 13. marta u Istočnom Sarajevu X-Press sesiju o temi "Životni uslovi u ženskim kazneno-popravnim ustanovama u BiH", a uvodničarka je psihologinja u Kazneno-popravnom zavodu Istočno Sarajevo Ana Radeta.
U saopćenju Fondacije navodi se da će Radeta govoriti o položaju žena u kazneno-popravnim ustanovama u BiH, o tome da li BiH ima standarde koje Evropski odbor zahtijeva da bi se spriječilo mučenje i neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, te kako mediji predstavljaju javnosti žene lišene slobode.

"U državama EU zatvorenice predstavljaju malu grupu u odnosu na ostale osobe lišene slobode, tako da je državama skupo posebno se brinuti o ženama lišenim slobode.

To je jedan od razloga zašto se žene često drže na malom broju lokacija (ponekad daleko od svojih domova i domova od njih zavisne djece), u prostorijama koje su izvorno bile projektirane za muške zatvorenike.

U takvim okolnostima potrebno je obratiti posebnu pažnju da bi se osiguralo da žene lišene slobode budu u za njih sigurnom i pristojnom zatvorskom okruženju", navodi se.

X-Press sesije zamišljena je kao tematski doručak - susret s domaćim novinarima i ciljaju ohrabriti ih za rad koji će biti etičan i profesionalan kad se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banje Luke.

Projekt finansira Delegacija Evropske unije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: