BiH
0

ŠeŠelj: Tužioci nisu dokazali ništa, svjedoci su bili lažni

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj je danas, uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju, nastavio iznošenje završnih riječi, ističući da tužioci nisu dokazali krivicu protiv njega.

On tvrdi da tužioci lažnim svjedocima nisu dokazali optužbe, već dodatno degradirali svaki integritet Tribunala.

Šešelj kaže i da iznošenje završnih riječi ne može biti krivično djelo. “Vi sudite meni, a javnost o vama. Još se ne zna ko će bolje proći”, poručio je lider radikala sudijama Haškog tribunala, javio je B92.

Opširno, detaljno, navodeći datume i imena, Vojislav Šešelj je danas prelazio dio po dio optužnice, uz povremene komentare na račun sudija, koje je između ostalog optužio da rade prljav posao za dobru platu i očekivanu penziju.

“Vi imate veliki problem s činjenicama, jer vi pokušavate da se borite protiv činjenica. Vi pokušavate činjenice da zamijenite lažima. Svrsishodnim lažima. Lažima koje mene terete… Govorite da sam svojim izjavama tukao kao haubicom i da su nesrbi ubijani u vrijeme mojih konferencija i mitinga. Vi niste normalni, zaista”, rekao je Šešelj.

Rat u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, dobrovoljci SRS-a, lažni svjedoci, napisani elaborati, zakonodavstvo SFRJ, međunarodno pravo, slučaj Žarka Lauševića bili du danas dio su odbrane Vojislava Šešelja.

Tibunal je od mračnih sila dobio podli i podmukli zadatak da napakosti Srbima, a njega eliminira s političke scene, kategoričan je predsjednik radikala.

“Metodologija kojom se služite je totalitarna. Znamo je iz Hitlerovog vremena i Staljinovog vremena. Samo ste je sada usavršili. Hitler i Staljin su bili pošteniji od Amerikanaca i drugih globalista. Oni su otvorenije nastupali. Kod vas je sve prikrivenije, ali su vam ciljevi isti. Meni je drago što mi se pružila prilika da vas raskrinkam, vašu prirodu i ciljeve, pozadinu vašeg djelovanja i prije svega vaše gazde i inspiratore. Ja mislim da bi za danas mogli da prekinemo jer se osjećam prilično umornim“, kazao je Šešelj. Iznošenje završne riječi lider radikala trebalo bi da nastavi u utorak.

Na završnoj riječi optužbe tužilac Mattias Markusen predložio je da se Vojislav Šešelj kazni sa 28 godina zatvora. Optuženom su ostala još tri sata i četrdeset minuta za iznošenje završnih riječi.