Park svima uputio dopise
39

SES-u je naređeno da ukloni nelegalne bilborde, iako tvrde suprotno

Piše: E. G.
Stranka za evropsko Sarajevo, koja je postavila ogromne improvizirane bilborde na više lokacija u gradu, a na kojima je predizborni plakat njihovog predsjednika Eska Omerbašića, saopćila je danas da su odlučili da ih dobrovoljno uklone. Međutim, sudeći prema onome što nam je rečeno u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, to ipak nije bila dobrovoljna odluka.

Podsjetimo, ova stranka je tokom proteklih nekoliko dana postavila veći broj improviziranih bilborda i to na građevinskim skelama i na zelenim površinama, što je ujedno i ugrožavalo sigurnost saobraćaja i pješaka na pojedinim mjestima.

"Mi nismo donijeli ovu odluku zbog sankcija, jer nikome nije došao nalog za skidanje", navedeno je u jutrošnjem saopćenju SES-a.

"Stranka za evropsko Sarajevo je sebi osigurala najveći broj legalnih bilborda u gradu. Ne želimo da radimo nelegalne stvari kao što se do sada radilo, ne želimo našim građanima oduzimati zelenu površinu koja pripada njima, mi ne želimo da budemo kao i drugi", rekli su u SES-u.

No, u Upravi za inspekcijske poslove KS kažu kako je rješenjem Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije jučer naređeno KJKP Park da ukloni sve bespravno postavljene slobodnostojeće reklamne panoe, koji su na javnim zelenim površinama Kantona Sarajevo postavljeni bez saglasnosti ovog preduzeća i odobrenja nadležnih organa.

"Prema podacima kojima raspolaže Kantonalna uprava inspekcijskih poslova, KJKP Park je, postupajući po rješenju Inspektorata, već uputilo dopis svim političkim strankama, koje je Služba komunalnih redara ovog preduzeća evidentirala da su izvršili bespravno postavljanje slobodnostojećih reklamnih panoa. Ovim dopisom zatraženo je od političkih subjekata da do ponedjeljka uklone bespravno postavljene plakate sa javnih zelenih površina, kada će ovo preduzeće početi koordiniranu akciju uklanjanja plakata u skladu sa rješenjem Inspektorata", rečeno je za Klix.ba u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Osim toga, Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije, također je jučer naložio Direkciji za puteve Kantona Sarajevo da hitno izvrši uklanjanje improviziranih i jumbo reklamnih panoa na lokacijama općina Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, koji su posatvljeni u cestovnom pojasu na lokacijama koje nisu predviđene Elaboratom o reklamnim panoima na području KS i nemaju odobrenje Direkcije za puteve KS, kažu u Upravi za inspekcijske poslove.