Američki stručnjak
11

Serwer: Ustav preusmjeriti sa zaštite grupnih na zaštitu individulanih prava

FENA
Serwer tokom današnje sesije
Serwer tokom današnje sesije
Profesor Daniel Serwer sa John Hopkins University iz Washingtona je govorio je danas kao uvodničar na sesiji "Kruga 99" o temi "Je li vrijeme za postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu?".

Kazao je da su u Dejtonu tri konstitutivna naroda uspjela da postignu mir i složili se da će živjeti u jednoj suverenoj državi, na osnovu podjele vlasti, gdje je predviđeno da ni jedan narod ne može preuzeti vlast i samostalno odlučivati bez jednakog učešća i podrške ostalih konstitutuvnih naroda.

Dodao je da nije nikakvo čudo što su etnonacionalistički lideri u to vrijeme prihvatili ono što su im ponudili Amerikanci u Dejtonu, "jer im je to omogućavalo da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period".

"Nije ni čudo što Milorad Dodik i Dragan Čović rade na tome, na osnaživanju vlasti etnonacionalista i njihovom ostanku na vlasti. Tako da, kad govorimo o postdejtonskoj BiH i onima koji imaju određene nade u tom pravcu, htio bih da vas upozorim da trebate paziti šta je ono što želite", naveo je on.

Serwer smatra da je ustavna reforma dobar put da se u BiH radi na uspostavljanju liberalne demokratske države. Naveo je da je danas, 25 godina kasnije, pitanje "da li nam je u BiH potrebna ova disfunkcionalna vladajuća struktura da bi se zaštitila grupna prava Hrvata, Srba i Bošnjaka, odnosno da li je potrebno razmontirati ovu disfunkcionalnu strukturu u korist zaštite individualnih prava".

"Ja bih rekao da jeste, jer ta grupna prava koja su zaštićena Dejtonskim mirovnim sporazumom, danas prijete funkcionalnosti države i njenom integritetu. Tako da smatram i po mom mišljenju, potrebno je fokusirati se na prijenos ovlasti sa entiteta i kantona na Sarajevo, za neke stvari i neka pitanja, a na općine za druga pitanja", mišljenja je Serwer.

Po njegovim riječima, državna vlada u Sarajevu bi trebala imati i odgovornost i ovlasti da vodi pregovore vezano za preuzimanje Acquis communautaire Evropske unije i da uspostavlja pravila u tom smislu, a općine bi trebale pružati usluge građanima i imati na raspolaganju potrebna budžetska sredstva za to.

Preduslov za ovakvu refromu je, smatra Serwer, "da se Ustav preusmjeri sa zaštite grupnih prava na zaštitu individulanih prava, odnosno prava pojedinaca".

"Međutim, nije važno šta ja mislim kao Amerikanac. U BiH 25 godina poslije rata vi ste ti koji trebate da odlučite o tome. Dakle, izbor je vaš, a ne moj", poručio je Serwer.

Naveo je da zna "da su građani sada već umorni od etničke države u BiH i da žele tražiti nešto bolje, građansku državu".

"Ali samo vi, isključivo vi ste oni koji možete to i ostvariti", zaključio je Serwer uvodno izlaganje na sesiji "Kruga 99", koja je održana u online formatu.