BiH
3

Serwer: Dejtonski sporazum favorizira nacionaliste

FENA
Daniel Serwer
Daniel Serwer
Najveća američka greška je bila prihvatanje podjele Bosne i Hercegovine po principu 51 prema 49 posto, rekao je za Radio Slobodnu Evropu Daniel Serwer, stručnjak pri Centru za transatlantske odnose (The Center for Transatlantic Relations) i jedan od posrednika u postizanju Dejtonskog sporazuma 1995. godine. On smatra da pomenuti dokument favorizuje nacionaliste koji nemaju preveliki interes da se BiH približi Evropi, zato što to nije pogodan prostor za njihov procvat.

U intervjuu za Radio Slobodnu Evropu (RSE), objavljenom u četvrtak, Serwer je rekao da rane još nisu zacijeljene, da sada postoje političari koji, kao i onda, nastoje da igraju na kartu etničkih podjela zarad sopstvenih ciljeva.

Na pitanje koji su najveći uspjesi američke politike u BiH, Serwer je odgovorio da je stvaranje bošnjačko-hrvatske federacije (1994. godine) veliki uspeh.

  • To je bio i moj doprinos mirnom rješenju. Smatram i da je period odman nakon Dejtonskog sporazuma neočekivano bio veoma uspješan – mnogo više nego što su se neki nadali. Takođe, u razdoblju od 2000. do 2006. je izgledalo da Bosna relativno dobro napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. Međutim, neuspjeh da se 2006. godine usvoje ustavni amandmani bio je veliki korak nazad, od čega se još nije oporavila. Međutim, u Bosni se danas ne ratuje i svako ko je iskusio rat zna da je sada bolje nego u vrijeme oružanih sukoba, ističe stručnjak pri Centru za transatlantske odnose.

On je istakao važnost da SAD ostanu angažovane u BiH, ali one, objektivno, „nemaju neki veliki interes, osim očuvanja Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države, odnosno da spriječi njen raspad na dva ili tri dijela“.

  • Sve ostalo Washington želi da prepusti Evropljanima, jer ima mnogo drugih teškoća, dodao je.

Upitan da li članstvo u Evropskoj uniji može biti dovoljno privlačno da se prevaziđu podjele u BiH, Serwer je odgovorio da se na primjeru ukidanja viza vidjelo kako može biti snažna njena privlačnost, i da bi "svaki građanin BiH koji putuje u najsiromašnjiji dio Unije bio kratkovid ako ne prizna da je pripadnost tom bloku veoma poželjna".

  • Problem je što politika u Bosni i Hercegovini ne dozvoljava da na scenu stupe ljudi koji su ozbiljno posvećeni ostvarenju tog cilja (prevazilaženju podjela). To je djelimično čak naša greška jer Dejtonski sporazum favorizuje nacionaliste, koji nemaju preveliki interes da se BiH približi Evropi, rekao je Serwer.

  • Dakle, postoji privlačnost Evropske unije, ali potrebno je da BiH sprovede ustavne, političke i ekonomske reforme da bi u potpunosti osjetila blagodeti pripadanja evropskom klubu, istakao je Serwer u intervjuu za RSE-u.