Profesor i analitičar
118

Serwer: Ako Amerikanci i Britanci žele ostaviti utisak u BiH, neka održe vježbu NATO-a

V. K.
Daniel Serwer (Foto: Screenshot)
Daniel Serwer (Foto: Screenshot)
Profesor na američkom Univerzitetu "Johns Hopkins" Daniel Serwer objavio je na svom blogu tekst u kojem govori o aktuelnoj krizi u BiH te je naglasio kako Milorad Dodik korak po korak ide prema svom krajnjem cilju.

U tekstu koji je objavljen na blogu peacefare.net, Serwer ističe kako su prijetnje Milorada Dodika nestale u prazničnoj izmaglici, ali da njegovi stavovi i dalje predstavljaju prijetnju po Bosnu i Hercegovinu.

"Dodik ide korak po korak. Svaki put reže dio kolača kako bi se približio onome što želi. Prošlog mjeseca se sastala Narodna skupština RS-a kako bi počela proces povlačenja iz sigurnosnih, pravosudnih i poreskih institucija BiH. Sve su te institucije uspostavljene poslije rata koji je okončan Dejtonskim mirovnim sporazumom" ističe Serwer.

Naglašava kako je malo vjerovatno da će Dodik odstupiti od svojih stavova.

"Dodikov plan je da uništi bosansku državu. On želi da se RS povuče iz državnih institucija pod velom 'zakonskih odobrenja'. Tada bi on bio svemoćan i ne bi odgovarao ni za šta u svom feudu. Rusija će podržati Dodikove poteze i pokušat će ga zaštititi. Moskva već negira ovlasti visokog predstavnika u BiH. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je oprezniji, jer se plaši neodobravanja Evropske unije i SAD-a. Međutim, njegove 'sluge', uključujući ministra Vulina, govore otvorenije. RS je važna komponenta onoga što se naziva 'srpskim svijetom'", ističe profesor.

Serwer također objašnjava kako je Dodik oličenje autoritarnog ideala.

"Započeo je politički život kao relativno umjeren političar. Postao je poricatelj zločina i genocida, a sada je potčinjena marioneta Moskve i duboko korumpirana osoba. Dejton dijeli državu po etničkim linijama i to smanjuje političku konkurenciju i potiče 'predatorsko' ponašanje. Većina ljudi u Briselu i Washingtonu razumije da je Dodik nepopravljiv. Međutim, diplomatski pristupi ne funkcionišu kao nekada. Kao i njegov genocidni prethodnik Radovan Karadžić, Dodik sebe smatra političkim konkurentom Vučiću u Beogradu i sada dolazi vrijeme obračuna ovih srpskih lidera. Vučić je nesumnjivo moćniji, ali je Dodik korisniji Rusima", navodi Serwer.

Na kraju, Serwer je također objasnio šta bi SAD i EU trebali učiniti u narednom periodu.

"Prvo EU i SAD moraju poništiti sve odluke NSRS-a koje su u suprotnosti s Dejtonom i kasnijim odlukama visokog predstavnika. Ovo visoki predstavnik može učiniti jednim potezom olovke. Nekada, visoki predstavnik ne bi oklijevao u smijeni Dodika s funkcije, ali da li je to više izvodljivo? Druga mogućnost predstavlja njegovo hapšenje zbog rada protiv države. Međutim, čini se kako bh. tužioci nisu voljni i sposobni da to urade", pojašnjava on.

U zaključku ističe kako Sjedinjene Američke Države i Evropska unija moraju djelovati.

"Oni moraju uvesti sankcije Dodiku, svim zastupnicima NSRS-a i institucijama entiteta, uključujući i sankcije Svjetske banke i MMF-a. Bilo bi licemjerno dozvoliti da bilo kakvo međunarodno finansiranje i pomoć stigne u RS. Postoje i druge opcije. Brisel i Washington bi mogli ugasiti predstavništva RS-a. EUFOR bi mogao snage prebaciti u Brčko, a Velika Britanija i SAD tamo rasporediti NATO trupe. Želite ostaviti utisak? Stotine Amerikanaca i Britanaca bi mogli padobranima sletjeti u BiH i održati NATO vježbu nadomak Banje Luke. Također, Dodiku i svim drugim političarima koji podržavaju secesiju može biti zabranjen dolazak u Sarajevo. Bilo kakvo finansiranje RS-a iz Sarajeva bi trebalo prestati, a BiH bi se mogla vratiti prijeratnom ustavu", zaključio je Serwer.