BiH
11

Serge Brammertz: Presuda je važan korak, ali pravda još nije ostvarena

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo pozdravlja presudu Pretresnog vijeća kojom je Radovan Karadžić osuđen na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Zadovoljni smo što je Pretresno vijeće prihvatilo veliki broj dokaza koji izvan razumne sumnje dokazuju Karadžićevu individualnu krivičnu odgovornost za cijeli niz zločina.

To uključuje zločine počinjene u opštinama u Bosni i Hercegovini, zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva i srebrenički genocid.

Nakon izricanja presude tužilac Brammertz je rekao:

"Svijet je 1993. godine odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu. Već dva desetljeća te žrtve nam ukazuju povjerenje da tu pravdu i ostvarimo. Hiljade žrtava su došle ovdje da ispričaju svoje priče i da se hrabro suoče sa svojim mučiteljima. Danas je ovom osuđujućom presudom to povjerenje opravdano. Pravda je zadovoljena", rekao je Brammertz.

Istina utvrđena ovom presudom bit će brana neprestanim pokušajima negiranja patnje hiljada ljudi i zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, smatra on.

"Ovakvi trenuci također trebaju da nas podsjete na to da danas u bezbrojnim sukobima u cijelom svijetu milioni žrtava čekaju na svoju pravdu. Ova presuda pokazuje da je pravdu moguće ostvariti. Tužilaštvo također izražava zahvalnost međunarodnoj zajednici, posebno Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, generalnim sekretarima UN-a i Evropskoj uniji. Njihova trajna opredjeljenost za utvrđivanje odgovornosti omogućila nam je da obezbijedimo hapšenja svih bjegunaca i dovršimo svoj posao", dodao je Brammertz.

Tužilaštvo smatra da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen. Tužilac Brammertz je rekao:

"Preveliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvijek čeka pravdu. I prevelik je broj porodica koje još uvijek ne znaju za sudbinu svojih najdražih. Pozivam nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima".