BiH
0

SERDA: Projekt sanacije postojećeg odlagališta otpada

FENA
Direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić i načelnici općina Visoko, Kiseljak, Kreševo, Fojnica, Breza, Olovo i Vareš potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji s ciljem implementacije projekta "Sanacija postojećeg odlagališta komunalnog otpada" za ove općine.

Potpisnici Protokola su se usaglasili da se iz prikupljenih iznosa najprije finansira izrada studije izvodljivosti radi sanacije odlagališta komunalnog otpada i rad tima za implementaciju projekta.

Protokolom je definirano da općinska vijeća općina partnera u ovom projektu predlože dvije ili tri lokacije na teritoriji svoje općine koje će ući u razmatranje potencijalnih odlagališta za sanaciju, a konačne lokacije bit će definirane u narednoj fazi projekta.

Realizacijom projekta osigurat će se uvjeti za primjenu principa prevencije, odvojenog sakupljanja otpadnih materijala, neutralizacije opasnog otpada te regionalnog pristupa odlaganju otpada i rehabilitacije postojećh deponija i smetljišta.

Pomoćnik federalnog ministra za okoliš i turizam Mehmed Cero podsjetio je da se u BiH realizuje Strategija upravljanja krutim otpadom prema kojoj je predviđena izgradnja 15 regionalnih sanitarnih deponija, deset u Federaciji BiH i pet u Republici Srpskoj.

"U skladu sa Zakonom o upravljanju krutim otpadom u FBiH i u RS-u, kao obaveza u perspektivi predviđa se da bilo koja aktivnost u ovom smislu bude usmjerena ka izgradnji regionalnih sanitarnih deponija jer je to za bh. ekonomske prilike, ali i one ekološke najbolje rješenje", naveo je Cero.

Prema njegovim riječima, entitetske vlade trenutno implementiraju kredit Svjetske banke u iznosu oko 26 miliona dolara namijenjen gradnji pet regionalnih sanitarnih deponija u Zenici, Bihaću, Tuzli, Bijeljini i Banjoj Luci.