BiH
0

SERDA: Ozvaničen početak direktnog TV prijenosa s olimpijskih planina

FENA
U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) danas je predstavljen projekt TV prijenos Bjelašnice, Igmana, Jahorine, čime je ozvaničen početak direktnog TV prijenosa slika s ovih olimpijskih planina u okviru programa TV Kantona Sarajevo, BHT1 i FTV.

Riječ je o projektu koji je jedinstven u BiH, a realiziran je u partnerskom odnosu SERDA-e, JP BH Telecom, Ministarstva privrede KS, TVKS, te BHT1 i FTV.

»Danas pokrećemo TV prijenos s Igmana i Bjelašnice, a uskoro bismo trebali i s Jahorine. Ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost oko 150.000 KM, u velikoj mjeri će doprinijeti razvoju turizma u našoj zemlji, te obogatiti TV ponudu", pojasnio je direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Direktor BH Telecoma Hamdo Katica izrazio je zadovoljstvo što ova kompanija učestvuje u realizaciji projekta, dodavši da je vrlo zahtjevan jer se slika prenosi 24 sata dnevno. On je najavio da će uskoro biti postavljen link na web stranici BH Telecoma, te da će svi posjetioci ove internet stranice, također, biti u mogućnosti pratiti dešavanja s tri bh. olimpijske planine.

Direktor Kantonalne televizije, koja je i glavni koordinator signala, Nedim Ðuherić kazao je kako će snimci najčešće biti emitirani u jutarnjem programu kantonalne televizije, naročito vikendom.

Program će, među ostalim, sadržavati podatke o temperaturi, visini snijega, brzini vjetra, te ostale servisne informacije.