BiH
0

SERDA, ministarstvo privrede KS i GIZ potpisali sporazum o saradnji

FENA
Predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Njemačke vladina organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ i Sarajevske regionalna razvojne agencije - SERDA danas su potpisali Sporazum o saradnji.

Sporazum su potpisali pomoćnica ministra privrede KS Zejna Tesla, rukovoditeljica projekta GIZ Karin Rau i menadžer projekta formiranja industrijskih zona u SERDA-i Asad Karišik.

Kako je rečeno, potpisivanje sporazuma predstavlja osnovu za uspostavljanje međusobne saradnje u okviru aktivnosti usmjerenih na razvoj poslovne infrastrukture, u procesu definiranja i realizacije tehničke podrške lokalnim zajednicama u Sarajevskoj makroregiji, u oblasti razvoja poslovnih i industrijskih zona, te razmjenu informacija i zajedničko planiranje budućih aktivnosti.

Karišik je naglasio da će u okviru ove saradnje biti provedene tri aktivnosti, a to su: širenja znanja u općinama KS o poslovnoj infrastrukturi, zatim razvoj mentorstva prema dvjema industrijskim zonama te studijsko putovanje predstavnika lokalne zajednice s područja sarajevske regije industrijskim zonama u Hrvatskoj.

Pomoćnica ministra privrede KS Zejna Tesla naglasila je da je Ministarstvo privrede još 2005. prepoznalo značaj industrijskih zona u Kantonu Sarajevo i da je za četiri takve zone na područjima općina Hadžići, Ilidža, Ilijaš i Vogošća od tada izdvojilo pet miliona i 50 hiljada KM, a da je u 2011. za tu svrhu izdvojeno oko 960 hiljada KM.

Rukovoditeljica projekta GIZ Karin Rau kazala je da GIZ želi pomoći u jačanju industrijskih zona, jer su one namjenski opredijeljene na razvoj neke lokalne zajednice.