Ministar zdravlja
9

Šeranić: Značajno pogoršanje epidemiološke slike u RS-u, razmatrat ćemo nove mjere

A. B.
Alen Šeranić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alen Šeranić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čelnici zdravstva u Republici Srpskoj su na press konferenciji govorili o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu te je tom prilikom ministar zdravlja Alen Šeranić kazao da je zabilježeno pogoršanje i da će se razmatrati nove mjere.

Kako je kazao Šeranić, s pogoršanjem epidemiološke situacije, raste i broj pacijenata u bolnicama, ali i broj zaraženih.

"Predložili smo da se danas održe sjednice štabova zdravstvenih ustanova s obzirom na to da već sada u UKC RS otvaramo nove spratove. Zapravo smo se nadali da će se nakon 22. februara kada su se relaksirale mjere poboljšati situacija te da ćemo moći popustiti još neke", dodao je.

Šeranić je dalje naglasio da je zabilježeno nepoštivanje mjera u institucijama, da ljudi ne nose maske u pojedinim kulturnim ustanovama, kao i sportskim dešavanjima, pogotovo onim za djecu.

"Ovdje ne govorim konkretno o uslovima za održavanjem nekih seniorskih utakmica koje podrazumijevaju održavanje bez publike, već govorim o mlađim dvoranskim prvenstvima različitih vrsta sportova gdje u jednom trenutku imate i po 300 djece i uz to su prisutni i njihovi roditelji koji ne nose propisno zaštitne maske", kazao je Šeranić.

Naglasio je i to da će nastati veliki problem ukoliko se kapaciteti domova zdravlja koji su neophodni za vakcinaciju, preusmjere ponovo u COVID ambulante, bit će upitan sam proces imunizacije.

"A upravo vakcinacija predstavlja jedan od glavnih alata za kontrolu same epidemije što svakako ne smijemo dozvoliti i zbog toga moramo vidjeti na koji način moramo urediti cjelokupan proces. Također, inspekcija je podnijela izvještaj u kojem su bili prekršaji u ugostiteljskim objektima i nenošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru koje je obavezno", naveo je.

Istakao je i to da će se razmatrati ponovno uvođenje rada od kuće u svim onim uslovima gdje je moguće.

Sutra će se razmatrati i neke nove mjere, kako je naveo, a one se odnose na rad i broj gostiju u ugostiteljskim objektima, kao i aktivnosti vezane za izvođenje prvenstava dvoranskih sportova.

Dodao je da će se na predstojećem Republičkom štabu razgovarati i o eventualnoj proslavi 8. marta.

"Komandant štaba Radovan Višković obratio se svim lokalnim zajednicima da je primijećeno da su pojedini štabovi izgubili potpuno funkciju, i da bi trebalo što prije treba da se vrate u pun kapacitet", naglasio je Šeranić.

Današnjoj press konferenciji su prisustvovali još i direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, direktor Univerzitetsko kliničkog centra RS-a Vlado Đajić te direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Tom prilikom su Todorović i Đajić kazali da se povećava broj pacijenata koji su sada sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom te da se sve češće upućuju na bolničko liječenje.