Sarajevo
43

Septembarski vikend na Vilsonovom šetalištu: Dječija graja, vožnja biciklima i prvi znaci jeseni

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Prvi vikend u septembru, sunčano, ali opet i ne pretjerano sparno poslijepodne, građani Sarajeva iskoristili su između ostalog i za šetnju i druge sportsko-rekreativne aktivnosti.

Najveći broj građana mogao se vidjeti na ujedno i najpopularnijem mjestu za ovakvu vrstu aktivnosti - Vilsonovom šetalištu.

Starije generacije, nešto mlađe, ali i oni koji su tek napravili prve ozbiljnije korake, nedjelju su iskoristili za šetanje, ali i za vožnju biciklom ili romobilima koji su sve popularniji i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Oni koji su pak htjeli nedjeljno poslijepodne iskoristiti za nešto drugačiji odmor odlučili su boravak na ovom popularnom sarajevskom šetalištu iskoristiti za ugodne razgovore na klupama koje se nalaze duž cijelog šetališta.

Da se ljeto polako približava kraju te da jesen polako, ali sigurno stiže i u naše krajeve dokaz je i lišće na brojnom drveću na Vilsonovom šetalištu koje je polako počelo poprimati nijanse žute ili narandžaste boje.

Kada je riječ o vremenskim prilikama, građani će gotovo pa sigurno i u narednih nekoliko sedmica imati priliku da uživaju u brojnim sunčanim danima, karakterističnim za ovaj period godine kada su temperature zraka nešto niže nego u julu i augustu, ali opet dovoljno ugodne za boravak na otvorenom.

Ipak, kratkoročno gledano, vrijeme u Bosni i Hercegovini u naredna tri dana bit će "šaroliko".

U ponedjeljak se u centralnim istočnim i sjevernim područjima Bosne očekuje kiša ili lokalni pljuskovi, dok se u Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme.

U utorak je u Bosni najavljeno postepeno razvedravanje, dok bi se u Hercegovini trebalo zadržati sunčano vrijeme. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se već od srijede, a prognoze ukazuju na period bez padavina.