Potpisana peticija
51

Šepić u Bosanskom Novom započeo kampanju protiv izgradnje deponije u Trgovskoj gori

M. A.
Protesti građana koji se protive izgradnji deponije nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici BiH i Hrvatske i ujedno potpisivanje peticije protiv ove gradnje održani su danas u Bosanskom Novom, u blizini mjesta na kojem hrvatske vlasti žele izgraditi odlagalište.

Glavni organizator ovog skupa bila je Incijativa "Trgovska mora, reci ne može" na čijem je čelu Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Na proteste se odazvalo nekoliko desetina građana Bosanskog Novog koji su ujedno i potpisali peticiju protiv izgradnje deponije koja bi, prema nekim procjenama, mogla nanijeti štetu čak 300.000 ljudi u Krajini.

Šepić je rekao da će narednih dana biti nastavljeno potpisivanje online peticije koju je pokrenula navedena inicijatva te je naglasio da imaju četiri zaključka s današnjeg protestnog skupa održanog u Bosanskom Novom.

"Najprije smo odlučili pozvati sve nivoe vlasti u BiH da do 30. septembra iskažu jasan stav da se protive izgradnji ovog odlagališta, zatim pozivamo Predsjedništvo BiH da formira akcioni tim u koji će uključiti predstavnike svih nivoa vlasti u BiH koji trebaju utvrditi jedinstveni politički stav države koji će uputiti nadležnim u Hrvatskoj, treći zaključak je da pozovemo predstavnike međunarodne zajednice da se uključe te se, kao četvrto i jako bitno, zahvaljujemo svim ljudima koji su potpisali peticiju za sprečavanje gradnje deponije", kazao je Šepić za Klix.ba.

Iako je on rekao kako će mu na današnjem skupu podršku pružiti i Vlada Unsko-sanskog kantona i Općina Bosanski Novi, iz navedene općine su kazali kako ne žele, prema njihovim riječima, učestvovati u političkim skupovima te su istakli da će oni organizirati posebno okupljanje kojim će izraziti nezadovoljstvo gradnjom odlagališta nuklearnog otpada.